Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Podsticaji manji, stari uslovi za već podignute zasade

Podsticaji manji, stari uslovi za već podignute zasade

Podsticaji manji – odluka doneta u aprilu mesecu 2021. godine. Manje novca za voćare i uzgajivače hmelja. Četiri puta manje novca za kupovinu sadnica voća i hmelja – sada je maksimum 2.5 miliona dinara.

Iznenađuje smanjenje podsticaja za pripremu zemljišta, zatim nabavku supstrata za borovnice ili maline – sada je ta suma 375.000 dinara. Sada je aktualno smanjenje sume i za supstrat u kojem se gaji borovnica – nekada je to bilo čak 1.500.000 dinara.

Podsticaji manji, ali…

Jedna dobra vest je da su oni koji su zasade osnivali u periodu oktobar – decembar 2020. godine i početkom 2021. godine (period januar – mart) će moći da računaju na “stare” podsticaje – do 10 miliona dinara, ukupno.

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je naglasila da za sve njih važe stari uslovi podsticaja. Potrebno je da dokumentuju da su to sve uradili pre donetih novih uslova i ispune uslove po članu 25. Pravilnika o podsticajima programima za unapređenje konkurentnosti za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka i hmelja („Službeni glasnik RS“, broj 41/2021). Podsticaje je moguće dobiti ako podnesete zahtev od 1. maja do 31. jula 2021. godine.

maline akontacija

Ko je imao želju da poveća površine pod voćem, naročito bobičastim, uz opravdane troškove za pripremu zemljišta, podizanje naslona, kopanje jamića …. imaće ovu šansu – uz papire koji dokazuju da su to učinili u trećem kvartalu 2020. godine i prvom kvartalu 2021. godine.

Nije popularno smanjivati dobre uslove za manje dobre, ali pandemija je dobar izgovor (razlog). Ili se u Ministarstvu poljoprivrede misli da su visoke cene jabuka, malina i borovnice dovoljan razlog da se uzgajivači smanji podrška – neka sami ulože ako žele više. Kratkovidost?

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

novac za sajmovi tanjiranje traktor oranje ili redukovana konkurs prosperitati mašinski prsten sremski poljoprivredni jesenje oranje

Nova mehanizacija – Fond za razvoj poljoprivrede APV

Konkurs Fonda za razvoj poljoprivrede AP VOJVODINE - TRAKTORI, DRLJAČE, PLUGOVI...