Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Poljoprivreda 22. veka na sajmu Agritechnica 2019.

Poljoprivreda 22. veka na sajmu Agritechnica 2019.

Svetski čuveni sajam Agritechnica 2019. doprineo je da je poljoprivreda 22. veka već prisutna na njivama. Dodeljene su i nagrade najboljima. Jedan od dobitnika je i Fendt u saradnji sa kompanijom Braun Maschinenbaum.

Automatizovane smernice za kretanje traktora je već primenjena u vinogradarstvu. Vinova loza je podložna raznim bolestima i potrebno je često je tretirati zaštitnim sredstvima, što posledično zahteva visoku koncentraciju traktorista. Mora da se vodi računa sa preciznim usmeravanjem traktora između redova vinove loze istovremeno nadgledajući i kontrolišući rad priključaka na telu traktora.

Automatizovani sistem povećava efikasnost i produktivnost u vinogradu – istovremeno smanjujući opterećenje za traktoristu. Sistem obezbeđuje informaciju o konfiguraciji tla, položaja čokota vinove loze gde se nalaze stubovi. Sve se to beleži laserskom tehnologijom, a informacije se preko ISOBUS prenose na traktor Fendt 200V Vario koji je tehnički koncipiran za rad u vinogradu. Da bi to ostvarili, potrebno je da pozicija traktora bude u realnom vremenu – to se postiže sa 3D tehnologijom gde se položaj određuje žiroskopom. Tako traktor ima predodređenu putanju u vinogradu i samo sprovodi smernice na osnovu tih informacija. Visina i širina mlaznica postavljenih na levoj i desnoj strani između osovina mogu se kontrolisati nezavisno jedna od druge, a dodatak je da se sistem može koristiti i za bočno navođenje mulčera iza traktora.

Ovako koncipiran sistem upravljanja traktorom pojednostavljuje rad, smanjuje opterećenost traktoriste i povećava produktivnost. Kada se koristi ovaj savremeni sistem imate mogućnost da preciznije usmerite prskalice što omogućava i smanjenu upotrebu hemijskih sredstava zaštite useva, manja zagađenost prirodne okoline, manji troškovi za hemikalije. Za to je dobijena srebrna medalja na sajmu Agritechnica 2019.

Poljoprivreda 22. veka

Još jedna nagrada na sajmu, srebrna medalja za Modula Jet iz Italije. Već godinama je uobičajeno da biorazgradivom folijom pokrijete seme koje sadite. Tako eliminišete korov, čuvate vlagu za seme i dajete mu višu temperaturu zbog zagrevanja folije što podstiče razvoj biljke kroz prethodno formirane otvore na foliji. Ali to daje prostor za rast i korovima!

Novitet kompanije Forigo Roter Italia SRL je da bukvalno “upucaju” semenku u zemljište kroz samu foliju. Dubina sejanja se kontroliše brzinom protoka vazduha i tako nastaje otvor na foliji veličine samog semena što je dovoljno da biljka izraste, a da korov ne može. Sve se kontroliše sistemom automatskog upravljanja i greška je isključena. Na ovaj način se smanjuje potreba za dodatnim radom uništavanja korova.

Organski uzgoj zahteva puno ljudskog rada što utiče na proizvođačku cenu kultura koji se gaje, rešenje daje kompanija iz Francuske.

Dino autonomni robot i precizni regulator korova. Najveći izazov u mehaničkom suzbijanju korova je uklanjanje korova unutar reda useva. U organskom načinu uzgoja ti se korovi uklanjaju ručno u procesu koji zahteva mnogo vremena i dodatnog novca.

Robot Dino, u kombinaciji sa automatskim sistemom za precizno suzbijanjem korova, prvi je autonomni sistem za mehaničko suzbijanje korova u redovima salate. Robot locira korov i aktivira dva električna noža koji seku korov u razmaku između dve glava salate. Kontroler takođe proizvodi digitalnu kartu koja se zatim koristi za žetvu.

Ova tehnologija smanjuje troškove ručnog suzbijanja korova. Dino robot je dobra opcija za uređaje protiv korova ugrađenih na traktor, smanjujući sabijanje tla jer je lagan.

Pročitaj i ...

malina sušenje malinina vaš biljne vaši

Maline 200 dinara za kilogram – prva klasa

Maline 200 dinara za kilogram - prva ponuda kompanije iz Arilja.