Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Pregovora nema, svi putevi vode u Beograd

Pregovora nema, svi putevi vode u Beograd

Pregovora nema, svi putevi vode u Beograd. Nakon odgovora ministarstva poljoprivrede Srbije poljoprivrednici su blokirali Novi Sad i dogovaraju se za put u Beograd. U Požarevcu je odblokiran most, ali samo do sutra.

Zahtevi poljoprivrednika o subvencijama, realnim davanjima države po hektaru (makar na nivou zemalja u okruženju), odlaganje plaćanja odvodnjavanja (u ovoj suši), subvencije za mineralna đubriva – su opravdani. Država je tu da ona budu u skladu sa budžetom Republike Srbije, ali da se država odrekne stadiona, lažnih puteva koje vode u – negde, ogromnih subvencija strancima dok naši poljoprivrednici trpe “makaze cena”. Ko se još seća Tenisa i miliona tovljenika i najvećeg izvoza svinjskog mesa u istoriji (mada je Knez Miloš Obrenović izvozio mnogo svinja u Austro – Ugarsku). Stočni fond sve manji uz pomoć države – sistem ne radi, menjajte ga. Stalna hvala za mogućnost izvoza na nova tržišta za meso, a mesa … nema. Imamo uvoza!

Pregovora nema, svi putevi vode u Beograd

Čekajući rešenje u Ukrajini dočekali smo ratare na putevima. Vlada Srbije se “porađa” , a kad će ne zna se. Akcija je potrebna , sada i odmah. Tako je bilo i sa “master” Grčićem u EPS – u pa sada nema struje za zimu. Da čekamo setvu – koje neće biti, kažu ratari. Ili će sejati za sebe i svoje, ostali – neka se snađu. Što kaže jedan član udruženja klaničara – meso nije osnovna namirnica, ne mora se jesti svaki dan. Neće ga biti ni svaki sedmi dan. A mogli smo izvoziti pileće nogice i svinjske uši, repove u Kinu, kažu da su tamo omiljena hrana. Šteta. Letećih automobila takođe nema, još – mogli smo kompenzovati.

Tehnička Vlada Srbije ne može da odgovori na zahteve ratara, ali može da poveća cene gasa, struje, mesa, brašna …. Šteta, opet, što ima samo vremena za poskupljenja. Dolazi nova, pa će ona verovatno u septembru doneti nova…

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

voda uslov sistem zalivni turnusi tenziometar sistemi za navodnjavanje konkurs za dodelu sredstava

Navodnjavanje uslov dobrog roda, koji sistem izabrati

Navodnjavanje je nužno, koji sistem izabrati je odlučujuće za dobar rod.