Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Pregovori (pro)pali na prvom stepeniku u Vladi

Pregovori (pro)pali na prvom stepeniku u Vladi

Pregovori (pro)pali , jedan od predstavnika poljoprivrednika napustio pregovore. Vlada Republike Srbije je spremna na kompromis, ali po uslovima koje ona odredi. Prema informacijama iz Vojvodine krenuli su traktori za Beograd, ali ih policija zaustavlja u pohodu. Ne dozvoljavaju da nastave vožnju prema NJIHOVOJ (NAŠOJ) prestonici Republike Srbije.

Poljoprivrednici su dostavili juče Vladi Republike Srbije spisak zahteva i naznačili ih kao “crvene linije” koje se ne mogu preći i predstavljaju minimum njihovih zahteva koje se moraju ispuniti. Očigledno, na jednoj strani su svi učesnici pregovora (Vlada, prerađivači, trgovci, Privredna komora) protiv poljoprivrednika. Nedostatak sredstava je osnovni razlog , navode iz Vlade, i očekuju da poljoprivrednici “pregaze” svoje uslove i učine uslugu državi , da sačekaju bolja vremena. Pitanje je da li bolja vremena uopšte dolaze? Država nema nameru da ispuni zahteve i sada se nadaju da će iznurivanje pregovarača – poljoprivrednika dati rezultat. Ali , valja njima kada se vrate iz Beograda, da objasne zašto bi prihvatili ono što su kazali da neće prihvatiti, svojim suseljanima, rođacima, svojoj deci …

Pregovori (pro)pali …?

Ko sada napusti svoje pozicije ostaće na vetrometini svih nezadovoljnika – sa svih strana. Stotine traktora je na prilazu auto – puteva, regionalnih raskrsnica … Ne želimo da se strasti razgore i da nastane situacija koja se ne može kontrolisati. Nadajmo se da će Vlada odustati od investicija koje donose profit pojedincima (ne zajednici) i uvažiti zahteve onih koji svojim radom proizvode hranu za Srbiju. Bez njih ne čeka nas mirna zima.

Kako bi sada dobro došlo onih 500 miliona evra (više od 58 milijardi dinara – više nego za poljoprivredu Srbije iz budžeta, u koji i poljoprivrednici uplaćuju) koje smo, do sada, platili za uvoz električne energije.

Iz budžeta se izdvaja, skoro, 5 procenata za poljoprivredu dok poljoprivreda doprinosi BDP – u Republike Srbije sa 10 procenata. Dovoljan razlog da se Vlada odluči za veću podršku poljoprivredi i sada kada je suša, inflacija, rast cena energenata, sredstava za zaštitu useva, mineralnog đubriva daleko iznad 90 procenata. Setva uljane repice je “sutra”, jesenja setva je za 45 dana – hoće li je zasnovati ratari? Ili će sejati samo za sebe i svoje i onoliko koliko im treba za godišnji prihod,da sačekaju novu Vladu i nove mere.

Dok se ne uspostavi sistem vertikalne povezanosti – proizvođači da budu suvlasnici prerađivačke industrije, prometa …  Danska je dobar primer kako se to može urediti, pročitajte Danska uređena zemlja.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

petkus sušare

Razmena NPK đubriva za pšenicu i kukuruz

Razmena NPK đubriva ( 6:24:12 ) za pšenicu i kukuruz je mogućnost da poljoprivrednici "nahrane" posejane kulture