Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Subvencije za poljoprivredu 2020. veće 900 miliona dinara

Subvencije za poljoprivredu 2020. veće 900 miliona dinara

Najavljuje se bolje doba za poljoprivrednike, subvencije za poljoprivredu će u 2020. godini biti izdašnije. Ako sve prođe proceduru u Narodnoj skupštini Republike Srbije biće više novca u džepovima poljoprivrednika.

U budžetu za narednu godinu predlaže se 51,99 milijardi dinara za poljoprivredu. Da li će to biti dovoljno da naša poljoprivreda zabeleži veći rast u narednom periodu?

Subvencije, prema predlogu, će biti više od 37 milijardi dinara. Kada se tome dodaju i drugi vidovi subvencionisanja čak 40,50 milijardi će se dodeliti poljoprivrednicima.

Velika nada se polaže u sisteme za navodnjavanje tako da će biti uloženo 564,5 miliona dinara. Dodatni podsticaji su opredeljeni da smanje troškove navodnjavanja usmeravanjem sredstava za elektrifikaciju sistema za navodnjavanje u visini od 145,5 miliona dinara.

Subvencije za poljoprivredu

Klimatske promene, sve više temperature tokom leta i manjak padavina tokom sezone su uslovile da se velika sredstva opredele za izgradnju akumulacija – jedna je Rovni kod Valjeva, iznos je 20,6 miliona dinara, dok se nastavlja podizanje brane sa akumulacijom Arilje – Svračkovo 479,7 miliona dinara.

Česte su vremenske nepogode, zaštita useva i plodova je neophodna. Novo doba donosi nova rešenja (da ne pominjemo probleme sa “raketašima”). Za nove automatske sisteme odbrane od grada je opredeljeno 602 miliona dinara u 2020. One obuhvataju predeo Užica i Bukulje.

Sve je primetniji trend ukrupnjavanja zemljišta i sredstava kod malog broja poljoprivrednika. “Mala” poljoprivredna gazdinstva su na raskrsnici – ili će novim investicijama podići produktivnost ili će izvršiti dopunu delatnosti da bi povećali prihode (prerada proizvoda, turističke usluge). Ili će nestati.

Da li subvencije mogu da zaustave smanjenje broja gazdinstava? Trend je nezaustavljiv, jer se smanjuje broj poljoprivrednika u čitavoj Evropi i svetu. Sve je manje učešće poljoprivrede, kao privredne grane, u bruto proizvodu država (procentualno), manje je radnika koje zapošljavaju. Srbija ima vrednost godišnje poljoprivredne proizvodnje oko 2,7 milijardi evra.

Učešće poljoprivrede u BDP-u

  • Ukrajina – 10%
  • Srbija – 6%
  • Rumunija – 4,34%
  • Mađarska – 3,60%
  • Slovenija – 1,92%
  • Holandija – 1,63%
  • Nemačka – 0,68%

U periodu posle 2000. godine poljoprivreda Srbije je tri puta imala pad veći od 10%, dok je pad veći od 5% zabeležen šest puta.

Najavljene su veće subvencije za uzgoj junadi. Veća sredstva za kupovinu nove mehanizacije.

Pročitaj i ...

malina sušenje malinina vaš biljne vaši

Maline 200 dinara za kilogram – prva klasa

Maline 200 dinara za kilogram - prva ponuda kompanije iz Arilja.