Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Uzgoj svinja u krizi – sastanak 21. oktobra u Sremskoj Mitrovici

Uzgoj svinja u krizi – sastanak 21. oktobra u Sremskoj Mitrovici

Nezadovoljni svi, uzgoj svinja je sve manji izazov za mlade, brojne radne grupe i komisije su svoje “uradili”, klaničari gledaju svoja posla, tu su mega- marketi koji diktiraju svoje uslove… Novi sastanak, sabor, uzgajivača iz cele Srbije u Sremskoj Mitrovici u ponedeljak 21. oktobra 2019. godine može da pokrene stvari u dobrom pravcu?

Sve manji broj svinja koje uzgojimo u jednoj godini, afrička kuga svinja na malom broju lokaliteta, vakcinacija od klasične kuge svinja – sve su to problemi koji muče uzgajivače. Broj svinja u uzgoju za period 2008 – 2017. godine pokazao je smanjenje za 14,7% prema Zavodu za statistiku. U prošloj godini je opet zabeležen pad broja svinja za 4,1%.

Veliki uvoz MOM mesa u Srbiju prosto uništava svinjogojstvo. Da li država “gleda svoja posla” i stanovništu indirektno isporučuje meso treće kategorije? Zdravlje pre svega ili ….

Uzgoj svinja u krizi

Izgledi u mogućem izvozu svinja u Kinu je mnoge zainteresovalo, ali treba da dođe delegacija iz Kine da utvrdi uslove proizvodnje, klanja kod nas i usaglasi se sa njihovim zahtevima. Treba dobro izračunati da li naše proizvođačke cene mogu da konkurišu cenama svinjskog mesa koje se već izvozi u Kinu iz Danske i Holandije. Trenutne cene u Danskoj su 1,70 evra za kilogram, Holandiji 1,42 evra za kilogram. Ne zaboravite pomoć države koju dobijaju njihovi uzgajivači i izvoznici. U Kini je ove nedelje cena svinja 3,80 evra za kilogram (to je 111% više nego u oktobru 2018. godine).

Najava ukidanja vakcinacije protiv klasične kuge svinja u pojedinim regionima je nova “šargarepa” za uzgajivače. Da li uzgajivači znaju da treba da prođe tri godine bez pojave novih slučajeva klasične kuge svinja da bi se “otvorilo”tržište EU za izvoz svežeg mesa? Afrička kuga svinja za sada je sprečena u daljem širenju u Srbiji, nadamo se da će tako biti i na dalje.

Čućemo sutra šta nudi država, struka, a šta uzgajivači očekuju. Ne zaboravite i uticaj megamarketa (cene u maloprodaji su visoke spram cene koju uzgajivači dobijaju od klaničara). Ko tu skida “kajmak”?

Pročitaj i ...

jagode maline pakovanje plodova

Jabuke jagode, maline na tržištu Evrope

Jabuke, jagode, maline i cene ovoga proleća u Evropi i kod nas.