Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Vinarima sredstva za savremenu opremu u 2020. godini

Vinarima sredstva za savremenu opremu u 2020. godini

Najavljena je pomoć privrednicima i mladima u vrednosti od 3 milijarde dinara, vinarima sredstva za savremenu opremu prvi put iz fonda Ministarstva privrede.

Vinarstvo je sada privredna grana koja beleži dobre rezultate u izvozu i kvalitet naših vina se prepoznaje u Evropi. Prvi put će vinari moći učestvovati u konkursu za nabavku opreme – za 2020. godinu moći će se kupovati oprema za sve namene u vrednosti od ukupno 2 milijarde dinara. Uslovi su: 25% su bespovratna sredstva, 5% učešće podnosioca zahteva i 70% kredit od banke. Predviđeno je da krajem februara 2020. bude raspisan konkurs.

Vinarima sredstva za modernu opremu

Za mlade je obezbeđeno 200 miliona dinara. Da bi se ohrabrile nove ideje i da se podstaknu oni koji su već postigli početni uspeh dovoljno je da konkurišu po sledećim uslovima: bespovratna sredstva su 30% (u nerazvi-jenim područjima 40%), ostatak je kredit na 5 godina uz prvu godinu grejs perioda (bez vraćanja glavnice u tom periodu). Uslov je da nisu registrovani pre više od dve godine.

Dodeljuju se i sredstva za razvojne programe u ukupnoj vrednosti od 850 miliona dinara. Bespovratna sredstva su 20%, na 10 godina otplate uz prvu godinu grejs perioda (bez vraćanja glavnice u tom periodu). Kamata je jedan posto na godišnjem nivou (uz garanciju banke) i dva posto (na godišnjem nivou) uz ostale vrste garancija.

Pročitaj i ...

vinograd nega Podloga kober 5bb sadnja vinove pegavost lozne podloge rojatska kordunica vinograd podizanje đubrenje vinograda vinograd zemljište kako postaviti

Karlovački uzgojni oblik za vinovu lozu za četiri godine

Četiri godine treba za uzgoj vinove kada se formira karlovački oblik čokota.