Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Vinarima sredstva za savremenu opremu u 2020. godini

Vinarima sredstva za savremenu opremu u 2020. godini

Najavljena je pomoć privrednicima i mladima u vrednosti od 3 milijarde dinara, vinarima sredstva za savremenu opremu prvi put iz fonda Ministarstva privrede.

Vinarstvo je sada privredna grana koja beleži dobre rezultate u izvozu i kvalitet naših vina se prepoznaje u Evropi. Prvi put će vinari moći učestvovati u konkursu za nabavku opreme – za 2020. godinu moći će se kupovati oprema za sve namene u vrednosti od ukupno 2 milijarde dinara. Uslovi su: 25% su bespovratna sredstva, 5% učešće podnosioca zahteva i 70% kredit od banke. Predviđeno je da krajem februara 2020. bude raspisan konkurs.

Vinarima sredstva za modernu opremu

Za mlade je obezbeđeno 200 miliona dinara. Da bi se ohrabrile nove ideje i da se podstaknu oni koji su već postigli početni uspeh dovoljno je da konkurišu po sledećim uslovima: bespovratna sredstva su 30% (u nerazvi-jenim područjima 40%), ostatak je kredit na 5 godina uz prvu godinu grejs perioda (bez vraćanja glavnice u tom periodu). Uslov je da nisu registrovani pre više od dve godine.

Dodeljuju se i sredstva za razvojne programe u ukupnoj vrednosti od 850 miliona dinara. Bespovratna sredstva su 20%, na 10 godina otplate uz prvu godinu grejs perioda (bez vraćanja glavnice u tom periodu). Kamata je jedan posto na godišnjem nivou (uz garanciju banke) i dva posto (na godišnjem nivou) uz ostale vrste garancija.

Pročitaj i ...

vrenje šire

Vrenje šire, pravilno otakanje i taloženje

Pretakanje koje se obavi na vreme odlučuje o kvalitetu vina i njegovom daljem zrenju do trenutka kada se ponudi na tržištu.