Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Zalihe kukuruza manje, soje isto na zalihama u SAD – u

Zalihe kukuruza manje, soje isto na zalihama u SAD – u

Zalihe kukuruza manje u SAD – u. Cena kukuruza je zato odmah dostigla najviši nivo u poslednjih 8 godina. Pšenice više od očekivanja, soje približno očekivanjima trgovaca.

Očekivanja trgovaca za stanje zaliha kukuruza u SAD – u su skoro pogodili – Ministarstvo poljoprivrede SAD je objavilo da je na zalihama 34,2 miliona tona. To je niže nego što je očekivano i cena je odmah “skočila” 10 centi po bušelu (BUŠEL JE 25,4 KILOGRAMA). Svetske zalihe kukuruza su na 284 miliona tona, nešto niže nego prošle godine.

Zalihe kukuruza manje

Soja nije puno iznenadila trgovce na berzama – na zalihama je sada 3,26 miliona tona. Cena je ostala na istom nivou jer stiže nova soja iz Brazila na svetsko tržište kao opasan konkurent. Svetske zalihe su sada 86,0 miliona tona, nešto više od očekivanja trgovaca što je i uslovilo ovu cenu na berzama.

Pšenica je bila iznenađenje za trgovce – zalihe su više od očekivanja. One iznose 23,28 miliona tona. Nešto “jači” dolar je odmogao trgovcima na svetskom tržištu u borbi za kupce. Svetske zalihe pšenice su sada 295,5 miliona tona. To obezbeđuje mirno čekanje nove žetve tokom leta na severnoj hemisferi.

Pročitaj i ...

podsticaji 2019 manifestacija konkurs za turizam lorist sajam lorist novi sad turizam na selu ruralni razvoj

Raspisan konkurs za zadruge – od 7,5 do 15 miliona dinara

Raspisan konkurs za zadruge - od 7,7 do 15 miliona dinara bespovratno.