Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Borovnica profit je siguran još barem 10 godina?

Borovnica profit je siguran još barem 10 godina?

Srbija postaje veliki proizvođač borovnica a profit koji možete godišnje ostvariti se meri hiljadama evra (kada je zasad u punom rodu). Koliko još sezona možete očekivati da će borovnica biti siguran izvor profita?

Širom sveta se podižu zasadi borovnica, tako i mi beležimo brzi rast površina pod ovim voćem. Kao i uvek, ko je među prvima “osetio” dobru priliku za zaradu sada bere plodove svoga investiranja.

Na više od 2400 hektara je borovnica u Srbiji. Možemo reći da nakon šeste godine počinje “žetva” za Vaš trud i muku. Tada možete očekivati 10 – 12 tona po hektaru prvoklasne borovnice. Sadašnja cena obično krene tokom juna meseca od 6 evra za kilogram. Zavisno od klimatskih uslova početkom jula cena je 4 – 4,5 evra za kilogram da bi na kraju berbe bila i samo 3,5 evra za kilogram.

Uzgajivači kažu da troškovi proizvodnje za kilogram borovnice iznose 2,5 do 3 evra. Sami možete izračunati koliko možete zaraditi ukoliko imate ranu borovnicu, prve klase. Još ako je pakujete u male posude i tako je prodajete (od 125 grama ili 500 grama) – osetićete se dobro, da niste džaba radili.

Borovnica profit

Na pijaci ste ove sezone mogli pazariti borovnicu za 800 dinara za kilogram (izuzetno i više od 1000 dinara za kilogram u Subotici). U marketima cena za 125 grama borovnice bila 100 dinara (ali u kutiji je bilo i borovnica 2. klase). Mnogi proizvođači su se organizovali i manji deo borovnice sami prodali putem interneta u svojoj okolini po 600 dinara za kilogram. To možete ako imate 500 – 800 kilograma tokom 30 dana berbe.

U inostranstvu se pokreće i proizvodnja sušene borovnice (bilo šumske ili iz organskog ili konvencionalnog uzgoja) Za 1 kilogram suve borovnice prosečno treba 9 kilograma sveže. Eto prilike da naši proizvođači deo roda borovnice (kvalitetne grupe manje od 12+) dodatno obrade i plasiraju na tržište kao snek (pakovanje od 50 – 60 grama). Zatim sledeći korak je prerada te borovnice u namaze, džemove i proizvodnji sira.

Sir sa borovnicom

Možete računati da sledećih 6 -7 godina tražnja za borovnicama neće biti smanjena (covid 19 je mnoge “naterao” da jedu više super voća, svest potrošača je pokrenula njihove zahteve prema voću i povrću – bogatog vitaminima i antioksidansima). Rast površina pod borovnicom je još uvek manji nego što je rast tražnje za ovim super voćem. Strani stručnjaci opominju da će za 4 – 5 godina postojati velika ponuda borovnica i da se mora sada razmišljati o novim sortama i načinima prerade koje će pogodovati potrošačkim navikama. Mnogo će se ulagati u marketing i stvarati potreba kod potrošača za većom potrošnjom borovnica. Za to postoji veliki prostor jer bi samo 100 grama veća potrošnja borovnice po stanovniku EU stvorio potražnju za novih 70.000 tona ovoga ploda!

Pročitajte i: Borovnica podizanje zasada

Borovnica živi 15 -17 godina i donosi Vam dobit. U Poljskoj je bilo “podmlađivanja” borovnica na plantažama i one su živele i više od 40 godina, ali uz smanjeni prosečni prinos po stablu. Dobro izračunajte potrebna ulaganja za zasnivanje plantaže borovnice (za početak može i bez zaštitne mreže ukoliko niste u ugroženom području) i počnite na pola hektara. Dovoljno da se uverite u prednosti njihovog gajenja i da tokom sledećih godina berete 4 – 5 tona (kada su stabla u punom rodu) sa svojih pola hektara (po ceni ploda od prosečno 4,5 evra za kilogram). Srećno!

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

srećna 2022

Srećna 2022. godina, plodna i berićetna Vam bila

Srećna 2022. živi i zdravi, svojim se ponosili !