Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Pakovanje plodova voća na zahtev tržišta sve lakša

Pakovanje plodova voća na zahtev tržišta sve lakša

Potrošači na zahtevnom tržištu Evrope diktiraju i pakovanje plodova – trend koji osvaja svetsko tržište je pakovanje bobičastog voća u sve manju ambalažu takozvanu “za poneti”  (mala težina plodova u njoj). Tržište zahteva pakovanja spremna za instant konzumaciju. Veliki broj kompanija je uveo pakovanja od 125 grama ( borovnica, malina ). Na tržištu Skandinavije su pakovanja borovnice čak samo 60 grama !? Postali smo tržište snekera – potrošači grickalica . Potrošači pri polasku na posao ili izlet žele da ponesu bobičasto voće tačno koliko će pojesti, ambalažu će odložiti u kontejner i vratiti se kući bez nepotrebnog balasta.

Za porodičnu kupovinu ili kupovinu jednom u sedam dana i pakovanja od 500 grama su prevelika. Potrošači teže da kupljeno voće konzumiraju za dan ili dva jer su uvereni da će tako imati najbolji efekat od dobrobiti minerala i vitamina u voću.

Holandske kompanije su počele pakovati ribizle u ambalažu od 300 grama – tržište je pokazalo da je to prava mera ( 125 grama je malo, 500 grama suviše ).

Pakovanje plodova

Trgovci već razmišljaju unapred  jer upotreba plastične ambalaže postaje veliki problem ( veoma dugi period razgradnje i bojazan potrošača u zdravstvenu ispravnost plastične ambalaže ). Zemlje EU su godinama izvozili plastične otpadne proizvode u Kinu na reciklažu, sada Kina više ne želi to da radi. Filipinske vlasti već vraćaju otpad zemljama koja ih šalju i koje nije u skladu sa zahtevima reciklaže.

Tržište bobičastog voća u EU raste po stopi od 8 posto godišnje (tržište ostalog voća raste po stopi od 1 posto godišnje). Gajenje bobičastog voća u Srbiji je na prekretnici – maline polako gube trku sa novim sortama iz Evrope, virusi, bolesti su prisutne, mali prinos po hektaru (treba dostići prinos od 10 – 12 tona po hektaru).

pakovanje plodova
Pakovanje plodova diktiraju potrošači

Borovnica je postala hit u Srbiji i posađena je na oko 1.200 hektara – ostalo je da se dobrim marketinškim nastupom izborimo za najbolji položaj na tržištu. Pakovanje će biti jedan od bitnih faktora uspeha uz kvalitet plodova Naši konkurenti u Evropi su Poljska ( više od 12.000 tona ), Nemačka ( više od 10.000 tona ), Holandija ( 6.000 tona), Španija ( 5.200 tona ).

Na svetskom planu podižu se brojni zasadi borovnice ( naročito u Južnoj Americi – najveći izvoznici su Čile – izvozi 100.000 tona, Peru – izvozi 40.000 tona ). Tražnja raste, ali tako veliki rast površi na pod bobičastim voćem širom sveta može dovesti da za 7 – 8 godina cena bobičastog voća bude znatno niža.

Ako imate sredstava sadite borovnicu staru dve godine i tokom sledećih 7 godina vratite uloženo (već treće godine gajenja prinos je 4 kg po sadnici – cena je sad 5 – 6 eura /kg ) i zaradite dovoljno da sadite sledeću vrstu voća koja će tada biti hit na tržištu Evrope.

Pročitaj i ...

nektarine napad pepelnice opadanje plodova plodovi blizanci breskve proreda

Breskve – prored plodova za bolji kvalitet

Vreme je da uđete u breskvik i obavite RUČNO proređivanje plodova.