Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Borovnica u Srbiji – povećava se uzgoj na plantažama

Borovnica u Srbiji – povećava se uzgoj na plantažama

Sada smo već poznati na tržištu kao proizvođači  borovnica i Srbija ima dobru perspektivu razvoja gajenja borovnice, ali… Velika tražnja za ovom zdravom voćkom na svetskom tržištu se ne smanjuje. Možda će za tri – četiri godine proizvodnja nadmašiti potražnju i cene će biti niže, ali kvalitet plodova će uzgajivačima u Srbiji dati prednost. BOROVNICA GAJENA NA OTVORENOM IMA CENE KOJE SU I DALJE 5 – 6 EVRA ZA KILOGRAM pri otkupu. Prošloga leta je u prodaji bio mali zastoj, ali je uspešno prebrođen. To je znak da uzgoju borovnice treba prići tek nakon dobrog biznis plana i proučavanja tržišta Evrope. Sve je veći broj kompanija koje trguju borovnicom i stvaraju udruženja sa proizvođačima i uzgajaju zajedno ovu dragocenu voćku.

pakovanje plodova

Potrošači po savetu zdravstvenih radnika sve više koriste voće i povrće u ishrani. Borovnica je zvezda na tržištu EU. Njena zdravstvena vrednost (bogatstvo vitamina, minerala i antioksidanata) je preporučuje za svakodnevnu upotrebu. Mladi roditelji rado daju svojoj deci borovnicu uvereni da je to pravi eliksir za njih.

Borovnica i Srbija

Pakovanja su od 250 grama i 500 grama, predviđena za jednu porodicu. Zaposleni na teritoriji EU rado je ponesu kao snack (grickalicu) za užinu na posao u pakovanju od 60 grama (kao u Švedskoj). Sama borovnica svojom slašću, izgledom, bojom i zahvaljujući marketing aktivnostima distributera i proizvođača je postala neophodan deo obroka za svaki dan. Ambalaža od reciklabilnih materijala je postala veoma važan uslov pri kupovini jer mnogi potrošači ne gledaju blagonaklono na plastiku.

U Evropi najveći proizvođači borovnice su Poljska (sa više od 12.700 tona godišnje), Nemačka (više od 10.500 tona), Francuska (više od 9.000 tona),  Holandija (više od 5.500 tona), Španija (više od 5.000 tona). Svetska proizvodnja borovnice raste po stopi od 14 – 16% godišnje od 2014. godine. Ukupna svetska proizvodnja je premašila brojku od 680.000 tona.

Mnoge kompanije iz EU su odredile Srbiju i BiH kao važne destinacije za proizvodnju kvalitetne borovnice. Prva hladnjača za otkup je otvorena u Srbiji, sledeći korak je zajednička ulaganja ili kooperacija sa našim proizvođačima. Velika su ulaganja u formiranje zasad borovnice, ali otkupna cena garantuje da ćete za tri godine biti zadovoljni godišnjim profitom od prodaje borovnica.

Važno je napomenuti da pri zasnivanju plantaža, ako koristite posude ili džakove za sadnju, ni zapremine od 50 litara nisu dovoljno velike jer borovnica je dugogodišnja voćka. Mnogi “zaborave” da obezbede dovoljno vode za borovnicu jer gusta sadnja (da bi imali što veći prinos po hektaru) zahteva kubike i kubike vode. Klima se menja, leta su toplija, a borovnica je ipak navikla na hladnije klimate i zato joj treba puno vode. Ne zaboravite to i u berbi ćete imati plod prvog kvaliteta i 15 tona po hektaru.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

krediti do tri godine spit kać gospojina novi bečej

Krediti do tri godine, kamata jedan posto godišnje!

Krediti za likvidnost su dostupni, pažljivo birajte banku koju ćete izabrati.