Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Borovnice, jabuke i maline na tržištu Evrope i Srbije

Borovnice, jabuke i maline na tržištu Evrope i Srbije

Berba borovnice je završena, a tržište borovnice, jabuke, maline su ove godine donele zaradu trgovcima i nekim proizvođačima. Jabuka je bila veoma tražena u aprilu i maju mesecu. Borovnica je uvek tražena i sigurno će još 5 – 6 godina biti hit za potrošače. Malina će nam ove godine doneti manje deviza, ali valja nam zasukati rukave i saditi bezvirusne sadnice Vilameta i krenuti u podizanje novih zasada – zameniti stare koje daju samo 4 – 5 tona po hektaru.

Jabuka je jesenas bilo isuviše, cena jabuke je bila ispod svih očekivanja proizvođača. Rusko tržište je dobro za naše uzgajivače jabuka, ali i iz drugih zemalja “merkaju” rusko tržište. Sreća ili nesreća, proleće 2020. godine i pandemija je donela promene na tržištu – visoku tražnju za jabukama, iznad višegodišnjih proseka. To je ispraznilo zalihe u našim hladnjačama i cena od 60 – 70 evrocenti za kilogram je bila uobičajena. Profit se nasmešio našim voćarima. Sada je jabuka u Poljskoj, u veleprodaji, 1,25 evra za kilogram! Očekuju li naši voćari da se na jesen ponovi dobra berba i ostvari zarada? Uz ove vremenske prilike može se očekivati dobar rod, usprkos čestim potrebama za zaštitom ploda – što sve košta i poskupljuje proizvodnju.

Sada se jabuka bere na južnoj hemisferi i Novi Zeland i Argentina su glavni snabdevači na tržištu. Svetska proizvodnja će ove sezone biti manja – najviše je smanjena proizvodnja u Kini i SAD-u. Možemo li doneti jabuku do Kine?

Borovnice, jabuke i maline na tržištu

jabuka zlatni delišes savetovanje gruža

Borovnica je ostala voće koje se najviše traži na tržištu Evrope. Cena kod naših otkupljivača je bila i 6 evra za kilogram, na početku berbe. Kako je vreme odmicalo tako je i cena dostigla 4 evra početkom jula. Strana tržišta su još uvek “gladna” borovnice. Na zapadu traže kvalitet i da plod bude 12+ i možete da računate na zaradu. U Rusiji su nešto zahtevniji i traže da plod borovnice bude 14+, ali su spremni i da plate za to. Zasadi se ubrzano podižu u Srbiji i svi očekuju zaradu na kraju, ali treba prvo poslušati struku jer su ulaganja za zasnivanje hektara borovnica 35.000 – 50.000 evra (u zavisnosti od toga da li imate sisteme za zalivanje, protivgradnu mrežu, bezvirusne sadnice…)! Zato počnite sa manjom površinom i imajte prvu klasu plodova, ostalo će Vam se samo reći pogledom na cifru na displeju kalkulatora posle berbe. Kompanija “Gruža agrar” iz Balosava može da posluži kao primer kako se to radi na pravi način

prve borovnice

Malina – naša sreća i nesreća. Koliko smo se ponosili kada smo imali rod od 110.000 tona maline i bili svetski rekorderi u proizvodnji! Ove godine se očekuje rod od 40.000 – 45.000 tona. Cena u otkupu 215,00 dinara, negde čak i 300,00 dinara za kilogram, ali… Slab rod, bolesti u malinjaku, čest grad i poplave su odneli trud i muku mnogih malinara. Prinosi od 1.000 kilograma do 5.000 kilograma na hektaru?! Uspeli smo da uništimo veliki deo našeg ponosa – uzgoj Vilameta. Sada hladnjačari daju i više nego što žele jer očekuju da će na proleće 2021. godine prodavati smrznutu malinu po 3,00 – 3,20 evra za kilogram u Evropi. Godišnji izvoz maline (95% u smrznutom stanju) dostiže više od 210 miliona evra (ukupno izvezemo voća za 560 miliona evra godišnje).

U Poljskoj ovih dana malinari negoduju jer se malina otkupljuje po ceni od 150 – 170 dinara za kilogram. Često navode kao primer otkupnu cenu za malinu iz Srbije od 215 dinara za kilogram i zašto je kod njih cena niža. Da li će u izvozu njihova malina imati bolju prođu? Mada naša malina ima bolji kvalitet i više suve materije kažu hladnjačari iz Srbije i ne brinu se za izvoz.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

uzgajivače borovnice

Borovnica u Kolubarskom okrugu sve prisutnija

Kolubarski okrug je sve bogatiji sa zasadima borovnice. Prethodno je potrebno ispuniti sve uslove.