Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Prve borovnice su ubrane u Srbiji – cena …?

Prve borovnice su ubrane u Srbiji – cena …?

Sezona je na početku, prve borovnice su ubrane tek da se zaslade proizvođači i prijatelji. Tokom sledećih nedelja berba će biti u punom jeku. Očekuje se prosečan rod i cene koje će opravdati ulaganja.

Potražnja na svetskom tržištu je stabilna i očekuje se dalji rast tražnje zbog zdravstvenih pogodnosti korištenja borovnica u ishrani. Pandemija još nije završena i sve više potrošača kupuje “super voće” sa željom da sačuva zdravlje. Godišnje se beleži izvoz sveže borovnice u vrednosti od čak 2,1 milijarde US dolara (UN Comtrade).

Tokom proteklog perioda za sezonu 2019/20. izvoz borovnice iz Čilea (109.000 tona), Perua (74.000 tona) i Maroka je zabeležio rast od 18% u odnosu na sezonu 2018/19. uprkos pandemiji. Izvezeno je 261.500 tona – najviše u SAD, ali i zemlje EU su bile tržište koje je kupilo više od trećine ukupnih količina (najveći kupac je Holandija). Cene su prosečno 7 US dolara za kilogram, ali zajedno sa troškovima transporta.

savetovanje gruža 2020

Ukrajina – Tokom prvih četiri meseca 2020. godine je izvoz smrznutih borovnica vredeo više od 10 miliona US dolara. Najviše se izvozilo u Kinu. Da uporedimo da je 2015. godine izvoz u Kinu vredeo 383.000 US dolara a 2019. više od 6 miliona US dolara! Prilika da razmislimo da li je Kina sledeća destinacija za našu borovnicu? Borovnica se gaji na skoro 3.000 hektara.

Ne zaboravite : Online Berry Congres 23. jun 2020.

Prve borovnice su ubrane

Šta očekuju naši proizvođači? Vremenske prilike nisu baš bile povoljne, ali uz primenu potpune agrotehnike rod će biti dobar. Ne očekuju se velike turbulencije cena borovnice ove sezone tako da će cena od 5,50 – 6 evra za kilogram (prve klase ploda u plastičnom pakovanju) biti standard. Tokom sezone branja može se očekivati manji pad cena, ali uz veću tražnju iz EU i manje borovnica iz Poljske možemo biti optimisti da će on biti kratkotrajan. Važno je da se hladnjače osposobe na što više mesta širom regija gde se borovnice gaje i sačuvamo kvalitet ploda koji nam donosi prednost u odnosu na druge zemlje proizvođače. U Srbiji se borovnica gaji na više od 2.500 hektara uz dalji trend povećanja površina. Sledeći stepenik razvoja je borovnica gajena na organski način i uz odlične perspektive za izvoz jer potražnja za tako gajenom borovnicom raste u zemljama eU uz višu cenu u otkupu za 30 – 40%.

Godišnje se u Evropi proda više od 164.000 tona BOROVNICE. Kada bi se prosečna godišnja potrošnja po jednom potrošaču povećala za samo 25% (za prosečno 60 grama) moglo bi se prodati još 41.000 tona godišnje! Perspektive su veoma optimistične.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

borovnica nova kina borovnice berba borovnica na tržištu berba maline borovnice

Berba maline i borovnice – online Berry Congress 23.6.2020.

Prilika da besplatno učestvujete na Berry Congress preview 23. juna 2020. online.