Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Dobre vesti za ratare – cena pšenice opet viša

Dobre vesti za ratare – cena pšenice opet viša

Nastavlja se trka na berzama, za ratare dobre vesti jer cene pšenice, kukuruza i uljane repice beleže rast. Da li će to potrajati? Niži prinosi pšenice u Bugarskoj – šansa za nas?

Evropsko tržište

Vesti iz drugih delova sveta govore o manjim prinosima pšenice i to je delovalo na berze u EU – pšenica je zabeležila najvišu cenu u poslednjih dva meseca – 188,50 evra za tonu. Kod nas veliki kupci ne odustaju od akontacione cene od 16 dinara za kilogram.

Kukuruz takođe sporo, ali sigurno beleži rast cene. Mani prinos u Brazilu opominje prerađivače da na vreme dopune zalihe.

Uljana repica beleži visok nivo cene – manji prinosi u EU zbog suše ali i potražnje za palminim uljem koja je za 25% viša nego u maju mesecu – to pogoduje svim uljaricama.

Jul 2020.                     Terminske cene
pšenica                 188,50 evra/t  sept. 2020.          187,75 evra/t
durum                     295,00 evra/t                                     /
ječam                     167,00 evra/t                                     /
pivar.  ječam          178,00 evra/t                                     /
kukuruz                  167,00  evra/t  avgust 2020.     175,75 evra/t
uljana repica          386,00 evra/t  avgust 2020.    385,25 evra/t
suncokret               345,00 evra/t

Nemačka – Loši dani za proizvođače šećera i uzgajivače šećerne repe. Prošle godine je Sudzucker zabeležio gubitak u poslovanju. Ukupan gubitak je 236 miliona evra. Smanjene su površine pod šećernom repom za 12% ipak očekuje se pozitivan rezultat u ovoj kampanji – tome će doprineti reorganizacija (zatvaranje četiri šećerane). Ni ove jeseni se ne očekuju dobri prinosi – suša tokom proleća i obilne kiše u junu će smanjiti prinose.

Bugarska – nepovoljni vremenski uslovi su doneli nove procenene – proizvodnje pšenice će biti od 4,5 i 4,9 miliona tona (pad od 25% u odnosu na prošlu godinu). Eto šanse za naše trgovce pšenicom.

Za ratare dobre vesti

Američko tržište

Pred objavljivanje novog izveštaja Ministarstva poljoprivrede SAD trgovci beleže visoke cene poljoproizvoda – očekuju se manje zalihe, time će i cene ostati na ovom nivou.

Kukuruz se “vraća” na tržište, najava visokih temperatura će naneti štete biljkama u kritičnoj fazi oplodnje i to može dovesti do nižih prinosa. Godišnje se u SAD-u proizvede više od 370 miliona tona.

pšenica jul 2020.
5,3675 $/bušel (cca 27,216 g)
kukuruz jul 2020.
3,5155 $/bušel (cca 25,416 kg)
soja zrno jul 2020.
8,9700 $/bušel (cca 27,216 kg)
soja sačma jul 2020.
295.30 $/kratka tona (907,18 kg)

Crnomorski region

Rusija – Prinosi su sada viši i ponovo je aktuelno da izvoz pšenice premaši 34 miliona tona ove sezone. Da li će to potvrditi i izveštaj USDA (Ministarstva poljoprivrede SAD) večeras?

10. jul 2020. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Dobar rod pšenice u Rusiji i Ukrajini, uljarice na “stand bay”

Nemačka uvodi "red" u mesnu industriju. Uljarice su " na čekanju" do posle praznika u muslimanskim zemljama.