Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Nova pšenica po 21,00 dinar kilogram

Nova pšenica po 21,00 dinar kilogram

Nova pšenica po 21,00 dinar kilogram. Novosti sa tržišta Vam donosi Andrea Kostić, Produktna berza Novi Sad, za period 1. – 05. 07. 2024. godine.

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi karakterisao je pad aktivnosti na tržištu kukuruza, dok je pšenica posle dužeg vremena preuzela primat u trgovanju. Kada su u pitanju svi primarni poljoprivredni proizvodi negativan trend cene nastavio se i ove nedelje. Statistički posmatrano, promet je bio veći za 5,26% u odnosu na nedelju dana ranije, pri čemu je prometovano 4.305,00 tona robe ukupne finansijske vrednosti 126.245.600,00 dinara.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je KUKURUZ bio dominantna kultura u trgovanju i kada je prometovano 3.230,00 tona ove robe, ove sedmice došlo je do pada aktivnosti. Prometovano je ukupno 275,00 tona kukuruza, čak 91,49% manje u odnosu na sedam dana ranije. Tokom čitave sedmice ponuda je bila povećana u odnosu na tražnju, da bi tek krajem nedelje došlo do smanjenja ponude. Cena kukuruza beležila je PAD kako je nedelja odmicala, a njime se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,50 do 18,80 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 18,07 din/kg bez PDV-a (19,88 din/kg sa PDV-om), te je statistički cena bila niža u odnosu na prošlonedeljnu za 4,51%. U ponudi se ove sedmice našao i kukuruz novog roda sa analizom na aflatoksin do 20 ppb po ceni od 17,00 din/kg bez PDV-a. U ukupnom obimu prometa kukuruz je učestvovao sa 6% udela.

Nova pšenica po 21,00 dinar kilogram

Najveći količinski promet ove sedmice zabeležen je na tržištu PŠENICE, gde je pšenica novog roda činila 72% ukupnog nedeljnog prometa. Tražnja je tokom sedmice mahom bila nešto slabija od ponude, osim u sredu kada je slabija bila ponuda. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 20,50 do 21,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta. Ponder cena iznosila je 20,90 din/kg bez PDV-a (22,99 din/kg sa PDV-om), te je primetan negativni trend cene od 0,48% u odnosu na prethodnu nedelju. Pšenica je prometovana i na paritetu CPT kupac po ceni od 21,00 din/kg bez PDV-a, a zaključen je i jedan berzanski ugovor za stočnu pšenicu sa hektolitarskom masom 73kg po ceni od 20,00 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu SOJE ni ove sedmice nije bilo značajnijih promena, a aktivnost je bila tek blago povećana u odnosu na prethodnu nedelju. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 61,80 do 62,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 61,90 din/kg bez PDV-a (68,09 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prethodnu nedelju primetan pad cene od 1,75%.

Kada je u pitanju uljana repica, ove nedelje primetna je bila nešto slabija ponuda. Realizacije preko Produktne berze ostvarene su u cenovnom rasponu od 50,91 do 52,20 din/kg bez PDV-a (435 do 446 €/t bez PDV-a). Zaključen je i jedan berzanski ugovor na paritetu CPT kupac po ceni od 51,97 din/kg bez PDV-a (444 €/t bez PDV-a).

Na tržištu stočnog ječma primetan je znatan pad aktivnosti u odnosu na početak žetve. I ponuda i tražnja su tokom sedmice bile slabe i usmerene na manje količine, što se manifestovalo kroz izostanak zaključenja berzanskih ugovora.

Od ostalih roba, u toku sedmice se trgovalo i suncokretovom sačmom sa 33% proteina po ceni od 29,00 din/kg bez PDV-a. U ponudi se našla i raž po ceni od 23,00 din/kg bez PDV-a, ali do trgovanja ovom robom nije došlo.

Andrea Kostić, Produktna berza

CENE NA POČETKU ŽETVE

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Cene kukuruza i pšenice su jednake

Cene kukuruza i pšenice su jednake za isporuke u zvgustu i septembru. izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine vredeo