Najnovije vesti
Početna » IPARD » IPARD poziv iskorišten tek 11,5% do sada – problem je …?

IPARD poziv iskorišten tek 11,5% do sada – problem je …?

IPARD poziv je predpristupni fond namenjen da pripremu poljoprivredu Republike Srbije za članstvo u EU. Mogućnost da se podigne produktivnost poljoprivrede savremenim alatima, opremom, mehanizacijom, inovacijama i izgradnjom potrebnih objekata.

Na raspolaganju je 175 miliona evra, ali do sada je iskorišteno 20,1 milion evra. Od toga za preradu voća, povrća, mesa, mleka je iskorišteno 5,3 miliona evra.

Zašto je iskorišteno tek devetina sredstava koja su nam na raspolaganju? Prvenstveno je ekonomski položaj naših poljoprivrednika. Njihova ekonomska snaga je nedovoljna da ispuni osnovni uslov IPARD programa – da investiciju sam finansijski završi (svojim sredstvima ili zajmovima banaka) i da nakon odobrenja dobije do 50% uloženih sredstava. Uz ovako koncipirani sistem neće biti iskorišteno ni 20% od mogućih 175 miliona evra. Najava Ministarstva poljoprivrede da će sledeći pozivi imati mogućnost avansiranja sredstava – do 50% dobijanja unapred sredstava pri samom konkurisanju i nakon odobrenja projekta ili kupovine će dati šansu za veću zainteresovanost poljoprivrednika.

IPARD poziv na čekanju?

Zamislite udruženje proizvođača malina koji će imati svoje hladnjače i neće biti primorani da predaju maline po ceni koštanja hladnjačarima i izvoznicima. Tada će proizvođači moći angažovanjem stručnog menadžmenta sami izvoziti malinu i dobijati pravednu cenu za maline.

Drugi razlog su strukturni, neadekvatna administracija koja nedovoljno čini da informacije o uslovima konkurisanja dopre do poljoprivrednika. Procedura je složena, ali uz bolju asistenciju administracije i to bi bilo lakše “pobediti”.

Zašto država ne osnuje Razvojnu banku koja bi povoljnim kreditima obezbedila sredstva poljoprivrednicima uz 1% kamate godišnje – tako bi više bilo zainteresovanih za IPARD konkurse , ali tada bi stvarno bili u mogućnosti da ispune zahteve Evrope.

Sada se već govori o tome da bi kao članovi EU dobijali više od milijardu evra godišnje za razvoj poljoprivrede. Smeši nam se rast i razvoj, sve na dohvat je ruke, ali… Da bi došli do tih sredstava prvo moramo postati član EU. Da li je izvesno kada? Još nešto se zaboravlja – da bi koristili ta sredstva treba godišnje odvajati 1 procenat BDP – a u evropski budžet. Uz BDP Srbije od 51 milijarde evra ta bi značilo da u evropski budžet uplatimo 510 miliona evra!

Što kažu ekonomisti – nema besplatnog ručka.

Bolje je da mi pametnije radimo i iskoristimo ovih 175 miliona evra koji su nam na raspolaganju nego da sanjamo o tih 1,2 milijarde evra – na dugačkom štapu.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

podsticaji 2019 manifestacija konkurs za turizam lorist sajam lorist novi sad turizam na selu ruralni razvoj

Ruralni turizam IPARD program vredan 1,76 milijardi dinara

Ruralni turizam IPARD konkurs šansa za veći prihod i ostanak mlade generacije na gazdinstvu.