Najnovije vesti
Početna » IPARD » IPARD pravila povoljnija za poljoprivrednike 2022. godine

IPARD pravila povoljnija za poljoprivrednike 2022. godine

IPARD pravila povoljnija sa donošenjem novog zakona. U novom zakonu će biti mogućnost da se investicija, koja se prijavi IPARD komisiji, finansira iz odobrenog avansa u visini od 50% od ukupne investicije.

Do sada u Srbiji se sredstva IPARD – a koriste u visini od samo 30% od mogućih 175 miliona evra za ovaj period. delom zbog obimne dokumentacije, neinformisanosti poljoprivrednika. Najviše je ipak prepreka obezbeđenje sredstava za investiciju – gazdinstvo mora da obezbedi 100% sredstava samo (bilo svojim sredstvima ili uz pomoć banaka) da bi posle odobrenja komisije dobilo povrat 50 – 60procenata od ukupne vrednosti investicije.

IPARD pravila povoljnija

Sada je i to rešeno. Predlog je da se , nakon odobrenja investicije od strane IPARD komisije dobije 50% vrednosti investicije ODMAH. To bi omogućilo da se sa samo 50% potrebnih sopstvenih sredstava završi objekat, voćnjak, nabavka mehanizacije, opreme…

Nakon podnošenja dokumentacije i odobrenja od strane Uprave za agrarna plaćanja podnosi se zahtev za isplatu avansnih sredstava u visini od 50% odobrene investicije. Nakon toga direktor UAP dostavlja rešenje i sredstva se uplaćuju na račun korisnika. Prethodno je korisnik dužan da položi garanciju u vrednosti od 110% traženog avansa – praktično “pokrije” vrednost cele investicije, ali uz upotrebu podsticaja odmah, ne nakon pregleda komisije IPARD i čekanja na uplatu – toga ne bi bilo uz ovu novinu koja će se odobriti u novom zakonu tokom zime.

Tako bi se procenat ostvarenja sredstava IPARD za Srbiju znatno povećao, samim time i unapredila bi se poljoprivredan Srbije, njena konkurentnost i veće mogućnosti izvoza.

da i se bolje iskoristila sredstva potreban je veći broj saradnika u IPARD Agenciji i bolja informisanost potencijalnih korisnika.

Navešćemo primer konkursa Mere 7 – za ruralni turizam. Tada je bilo predviđeno dodeljivanje 20 miliona evra. Stiglo je 311 zahteva (za 46 miliona evra vrednosti) , najviše iz Šumadije i zapadne Srbije 163, Vojvodine 60 … – ali TREĆINA zahteva je stigla bez OBAVEZNO zahtevane građevinske dokumentacije!?

Dobra priprema je pola konkursa.

Pročitaj i ...

podsticaji 2019 manifestacija konkurs za turizam lorist sajam lorist novi sad turizam na selu ruralni razvoj

Ruralni turizam IPARD program vredan 1,76 milijardi dinara

Ruralni turizam IPARD konkurs šansa za veći prihod i ostanak mlade generacije na gazdinstvu.