Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuka manje u Kini, više u Evropi – izvoz raste

Jabuka manje u Kini, više u Evropi – izvoz raste

Jabuka manje – svetska proizvodnja jabuka je oko 88 miliona tona, od toga samo u Kini se uzgoji 40 – 44 miliona tona. ove godine mraz je pogodio zapadne delove Kine i uslovio da proizvodnja jabuka bude za 25 – 30% manja nego što je višegodišnji prosek. Veliki proizvođači u Evropi se nadaju da će oni ” popuniti ” tu nedostajuću količinu. Poljska , kao veliki evropski proizvođač jabuka ( sa 4 miliona tona ), već je podstakla marketing aktivnosti da poveća izvoz svojih jabuka u Kinu.

Ukrajina želi da postane veliki proizvođač jabuka – izvoz ukrajinske jabuke je dostigao 40.200 tona sezone 2017/18. što je 320 % više nego sezone 2016/17. Uz Belarusiju i Moldaviju to je zemlja koja čini velike korake u širenju plantaža pod jabukom.  U zemlje EU izvezeno je 11.300 tona jabuke, najviše Austriju, Mađarsku zahvaljujući izvozu bez taksi .

Mađarska – ove sezone voćari su zadovoljni uzgojem jabuke. Zahvaljujući dobrom vremenu, pravovremenim padavinama u julu očekuje se berba čak 700 – 750.000 tona jabuka ( više nego prošle sezone za 25  – 30% !!). Mala zabrinutost je što samo 30% voćnjaka ima mogućnost navodnjavanja.

Jabuka manje u Kini, više u Evropi

 Indija – kao veliki potrošač jabuka Indija želi da postigne visoke prinose, smanji uvoz jabuka i podstakne izvoz. Sadeći u klasičnom sistemu voćari mogu posaditi samo 250 stabala po hektaru dok sadeći u gustom zaelike su promene za voćare kada prelaze na moderan način uzgoja jabuka – on zahteva kvalitetne sadnice, sisteme za navodnjavanje, zaštitne mreže. Država je pomogla voćare davajući subvencije za podizanje novih, visoko intenzivnih voćnjaka. Sad se postiž prinosi od 40 – 60 tona jabuka po hektaru. Zadovoljni su i uzgajivači koji kažu da su 2016. prodavali 16 kilograma jabuka u kutiji po 800 rupija ( ekvivalent  10 eura ), dok su 2017. godine prodavali jabuke u kutiji od 10 kilograma za 1.000 do 1.200 rupija ( 12,50 do 15 eura za kutiju ). Italijanske kompanije su već uspele da poslednje tri godine sklope unosne ugovore sa domaćinima . Da li ima mesta i za naše voćare ??

Proizvodnja jabuke u zemljama Evrope je ove godine na maksimumu u poslednjih 10 godina. Tržište će biti ” okupirano ” jabukom, ali će cene ipak biti na nivou prosečnih sezona. Izvoz će biti veći u Kinu, Egipat … Uzgajivači Royal Gala, Fuji će lako naći mesto na policama marketa u Kini. Očigledno da će borbu na tržištu za potrošače dobiti uzgajivači ” modernih ” sorti kao i klupskih sorti. 

foto pixabay.com

Jabuka manje u Kini

 

Pročitaj i ...

vino od kupina sorta nega razmnožavanje kupine kupina čester đubrenje kupine

Razmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

Krajem jula i početkom avgusta je prilika da razmnožite svoje kupine putem bočnih izdanaka.