Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Prodaja jabuke je “stala”, ali i drugi imaju svoje muke

Prodaja jabuke je “stala”, ali i drugi imaju svoje muke

Naši proizvođači jabuka su pred teškom preprekom prodaja
jabuke je otežana, cena koja se nudi je niska. Nije za utehu, ali širom Evrope se proizvođači jabuka susreću sa problemom cena i prodaje.

Italija, regija Pijemont – Italija proizvodi oko 2,24 miliona tona jabuka godišnje dok se u regiji Pijemont proizvede oko 194.000 tona godišnje. U ovoj regiji kampanja prodaje iz sezone 2018. godine sada se završava za sortu Gala. Tradicionalno, skladišta moraju biti apsolutno prazna za novu berbu voća. Dolazak svežeg voća iz južne hemisfere (Čile,Argentina…) je znak da se treba završiti prodaja voća iz prošle sezone. Zalihe su nešto veće nego što je prosek tokom prethodnih 5 godina, ali za to je krivac velika proizvodnja jabuke u EU prošle sezone. Velika je I konkurencija na tržištu, naročito iz Poljske. Poljska je nekoliko godina ulagala u nove kvalitetne voćnjake, tako da proizvodnja više nije namenjena samo prerađivačkoj industriji. Budućnost na tržištu jabuka ne izgleda tako dobro. Podizanje novih voćnjaka crvene jabuke u Pijemontu, Trentinu, u Poljskoj – biće sve teže je prodati. Cilj je prodati celu proizvodnju do juna meseca, proizvesti zdravije jabuke višeg kvaliteta jer će to biti uslov bolje prodaje.

Statistika naglašava pad potrošnje jabuka, u Evropi između 2 i 5% svake godine. Ono što brine jest eksponencijalni porast proizvodnje i manje dostupnih tržišta.

Da li je možda jedno od rešenja gajenja jabuka u organskom načinu proizvodnje? Evropski proizvođači organske jabuke imaju dovoljno jabuka na zalihama, berba 2018. bila je plodna. Kao rezultat toga, tržištu se može isporučiti voće do sledeće sezone. Država u zemljama EU nažno podstiče takav način uzgoja, ali još uvek to nije dovoljno. Potrošači menjaju svoje navike, ali veoma sporo. Samo mali segment tržišta u proizvodnji jabuka može zauzeti taj vid proizvodnje.

Da vide naši proizvođači jabuka da je krizno svuda u Evropi navodimo neobičan primer iz Danske.

Danski farmer iz mesta Aalestrupa je jedini preostali uzgajivač voća u regiji Vesthimmerland. Nekad je bilo više od 20 voćnih kompanija. Ove godine je imao muku kako da proda preostalih 20 tona jabuka od berbe od 240 tona. Kvalitet jabuka je dobar, ali … Zbog nedostatka bolje alternative, on koristi višak jabuka kao kompost za svoje voćnjake. Cene su tako niske da više nije privlačno prodavati jabuke. Jednostavno ima suviše konkurencije iz inostranstva. U Poljskoj i Španiji, troškovi proizvodnje su niži (plate su niže, pesticidi i voda su jeftiniji…) i teško im je konkurisati. Prema analizama agencija dve od tri jabuke u danskim supermarketima dolaze iz inostranstva. Danska godišnje uveze svežih jabuka u vrednosti od 53 miliona evra.

Prodaja jabuke

ajdared
Prodaja jabuka iz Poljske – najviše sorta Ajdared

Francuska – Izveštaj Nacionalnog udruženja za proizvodnju jabuka i krušaka (ANPP) je uzbunilo javnost, Ministarstvo poljoprivrede jer na najvećoj veletrgovinskoj berzi jabuke iz Poljske su prodavane po ceni od 0,18 do 0,48 eura / kg. Za francuske proizvođače jabuka nemoguće je pokriti troškove proizvodnje prodajnom cenom manjom od jednog evra za kilogram.

Prema carinskim podacima, količina uvezenih poljskih jabuka pomnožena je s dvanaest za godinu dana: 13.900 tona od avgusta 2018. do februara 2019. u poređenju  sa 1.158 tona za isto razdoblje prethodne godine. Već 10 godina Poljska modernizuje svoje voćnjake zahvaljujući evropskim subvencijama. Proizvođači su imali koristi od financijskih doprinosa koji pokrivaju do 80% troškova razvoja i restrukturiranja voćnjaka. Poljska je stoga postala drugi najveći proizvođač na svetu, kao i Sjedinjene Američke Države. Ali, u isto vreme, nije uspela razviti svoja tržišta i izgubila je najvećeg klijenta, Rusiju, zbog ruskog embarga. Službeno proizvodnja jabuka u Poljskoj na 4,8 miliona tona, ali verovatno prelazi 5 miliona tona. To predstavlja 37% ukupne berbe Evropske unije, koja sada iznosi 13 miliona tona, što je 7% više od proseka prethodnih godina dok je oko 70% poljske berbe prerađeno u koncentrat.

Troškovi rada, koji čine 60% troškova proizvodnje jabuka, u Poljskoj su 75% niži nego u Francuskoj, isto tako su 50% niži nego u Italiji. Neki zakonski propisi o količini domaće potrošnje uključeni su u zakon o školskim kantinama koje nameću 50% lokalnih proizvoda, sertifikovanih kvalitetom i poštujući uzanse zaštite prirodne okoline u Francuskoj. Međutim, evropski propisi o tržištu ne dopuštaju ograničenja na temelju porekla i osnov je samo najniža cena. Ekonomski subjekti koji se odazivaju na te ponude imaju sve šanse za osvajanje tržišta ako predlože za prodaju poljske jabuke po 0,50 €/Kg i bez garancija o količini upotreei pesticida osim činjenice da slede evropske propise.

Bolji primer je tržište Kine. Kina je najveći svetski proizvođač i potrošač jabuka. Godišnje proizvodnja dostigne 44 miliona tona.

jabuka u maju
Prodaja jabuke sorte Gala – ova sorta je siguran izbor

Tržišna cena jabuka trenutno je visoka, a to traje poslednjih 4 meseca. Prošle godine kineska proizvodnje jabuka bila je umanjena za 32%. Ova visoka cena je rezultat velike potražnje i ograničene ponude. Nova sezona stiže i prva sorta jabuka koja će ući na tržište je Gala krajem juna. Ovogodišnja proizvodnja će biti sigurno viša I to će verovatno sniziti cene jabuka na domaćem tržištu.

Kako sada izaći iz ove krize? Država treba da omogući izvoz proizvođačima koji imaju manje skladišne kapacitete od 500 tona za izvoz u Rusiju, da lokalne zajednice pomognu kupovinom jabuka za vrtiće, škole, socijalne ustanove, neka javna preduzeća ponude svojim radnicima – nekada se kupovalo u firmama na gajbe, a plaćalo na rate. Nove sorte nude izlaz na nova tržišta. Sorta Blu Moon (jabuka sa crvenim mesom) je krenula da osvaja tržišta u svetu, sorta Gala sa svojim varijacima je stalno tražena, klupske sorte nude ekskluzivnost i raste tražnja na tržištu od mladih kupaca, posvećenih zdravoj ishrani.

Pročitaj i ...

korovi u malinjaku malina bolest

Siva trulež jagodičastog voća je opasan protivnik

Siva trulež je najopasnija bolest maline, kupine i jagode zato zaštitite ih na vreme jer kiše daju uslove za razvoj bolesti.