Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Sorta jabuke otporna na toplotni stres – HOT84A1

Sorta jabuke otporna na toplotni stres – HOT84A1

Jabuke su najprodavanije voće na svetu, a sorta jabuke određuje njene osobine: slast, boju, hrskavost, ukus. Znamo da su leta topla i nanose velike štetu u jabučnjacima (ožegotine ploda, vodni stres i time se umanjuje kvalitet ploda i njegov rast). Nauka je u stanju da da neočekivane rezultate, ali da će se proizvesti nova sorta jabuke otporna na toplotni stres?

Uzgajivač jabuka T&G Global sa Novog Zelanda je to uspeo. U okviru međunarodnog programa Hot Climate Programme gde su podsticana istraživanja na odabir biljaka prilagođenih globalnom zagrevanju, adaptiranih na visoke temperature.

Sorta jabuke HOT84A1

Već su obavljena testiranja ove sorte i to u predelima koja su beležila temperaturu iznad 40 stepeni Celzijusa! To je obavljeno na teritoriji Španije u oblasti Katalonija. Nova sorta jabuka HOT84A1 je uspešno položila test – bez velikog toplotnog stresa i bez ožegotina. Ova sorta se odlikuje i smanjenom potrebom za vodom i mineralnim đubrivima – napredak u daljim istraživanjima se očekuje da to i potvrdi.

Komercijalni zasadi nove sorte će se u Evropi oformiti u kompanijama Dalival i Fruit Futur. Očekuje nas još novosti od naučnika koji traže načina da nove sorte odgovore velikim klimatskim promenama sa odličnim kvalitetom ploda uz uštede vode i đubriva.

Plodovi tradicionalnih sorti trpe tokom vrućeg leta nepravilnosti u teksturi, boji pokožice i ožegotinama od sunca. Sve češće se pojavljuju problemi prilikom odlaganja u skladištima. Neće se tek tako uzgajivači odreći sorti Zlatni Delišes i Gala, ali treba se pripremati za vreme koje dolazi – izuzetno toplo i sa sve manje raspoložive vode za upotrebu u voćnjacima.

Naši voćari su prihvatili klupske sorte jabuka – Pink lady, Modi… Sadnice su skuplje, ali stalnost prinosa, kvalitet plodova, poznati brend i viša cena u prodaji opravdali su viša ulaganja. Tako će i napredni voćari primeniti nove sorte koje podnose toplotni stres bez negativnih efekata na kvalitet ploda, uz smanjenu potrošnju vode tokom proizvodnog ciklusa – ušteda vode će biti jedan od najvažniji faktor u budućem razvoju uzgoja voća.

Pročitaj i ...

izvoz jagode rode jagode uspešno

Jagode rode kada im date sve neophodno čak 25 t/ha

Maj je mesec jagoda, a ako ih pravilno održavate i negujete one mogu da rode i do 25t po hektaru!