Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Dan polja NS Seme – 30. maj 2019. u 11 sati

Dan polja NS Seme – 30. maj 2019. u 11 sati

Ova agrarna godina je počela sušnom jeseni, nastavila vlažnim prolećem – Dan polja NS seme u četvrtak (30. maj 2019.) je prilika da čujete od stručnjaka kako dalje tretirati gajene kulture. Institut za ratarstvo i povrtarstvo i ovoga maja organizuje sastanak ratara i stručnjaka da se razmene mišljenja, nađu rešenja i razreše nedoumice.

fuzarioze pšenice proizvodnja semenskog pšenica faze
Dan polja 2019.

Sušna jesen, zatim male padavine tokom prva dva meseca 2019. godine (prosečno 60-70 litara po kvadratnom metru) su biljke ostavile nedovoljno ukorenjene i martovski dani bez padavina će sigurno umanjiti očekivani rod pšenice u leto. Prihrana azotom je bila urađena, ali bez padavina đubrivo nije moglo da stigne do korena biljke (naročito UREA). Kiša u aprilu je malo popravila stanje, ali visoke temperature polovinom aprila su mnogo “potrošile” nakupljenu vlagu.

Očekuju se smanjeni prinosi ukoliko su biljke ušle u fazu vlatanja slabije razvijenog korena i klasanja bez dovoljno “snage”. Možda će biti manje zrna u klasu po kvadratnom metru, ali se nadamo da će zrna biti krupnija. Za to je potrebno da vremenski uslovi pogoduju u fazi nalivanja zrna i da temperature ne budu visoke (više od 29ºC). Slično je stanje i u usevima tritikale i ječma.

Dan polja Instituta – 30. maj 2019.

Uljana repica ove agro-sezone nije imala dobre uslove za gajenje. Suša u periodu setve i nicanja naterala je mnoge da posle zime preoru svoje njive i poseju u proleće jare uslove. Kiše u aprilu i maju su popravile stanje useva i ratari koji su primenili punu agrotehniku mogu očekivati prosečne prinose. Neki ratari su “štedeli” u fazi cvetanja uljane repice i nisu primenili zaštitu protiv sjajnika i rutave bube i cvet su pojeli štetnici tako da ploda neće biti ili će biti zanemariv – zato su morali presejati njive. Prognoze prinosa je nemoguće sada dati, ali će biti nešto niži od proseka. Procenjuje se da će uljane repice za žetvu biti na 30.000 hektara.

Pozivamo Vas da se zajednički okupimo ispred NS seme skladišno-distributivnog centra na Rimskim šančevima. Dolazak gostiju planiran je u periodu od 10 do 11 sati. Pozdravne reči domaćina i gostiju biće u periodu od 11.00 do 11.45. Obilazak ogleda strnih žita, krmnog bilja i uljane repice planiran je u periodu od 12.00 do 13.30.

Dobrodošli!

Pročitaj i ...

kukuruz sušenje kukuruzna zlatica balans kukuruz otkup etanol kukuruz zahtevi cena bez promene prinos kukuruza

Prinos kukuruza veći ako biljka smanji svoj imunitet?

Može li biti više kukuruza sa istih površina? Naučnici su otkrili da gen G beta može tome doprineti.