Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Klijanje pšenice – potrebni uslovi za dobro nicanje

Klijanje pšenice – potrebni uslovi za dobro nicanje

Setva je na pragu sledeće nedelje, klijanje pšenice predstavlja početak životnog procesa biljke. Ono se manifestuje porastom klicinog korenka i klicinog stabaoceta. Prvo se pojavljuje korenak a zatim stabaoce. Na taj način se obrazuje klijanac iz koga se dalje razvija mlada biljka. Za klijanje su potrebne hemijske promene u sastavu zrna kako bi nerastvorljive materije endosperma (skrob i belančevine) prešle u rastvorljiva jedinjenja koja mogu da služe kao hrana za klicu. Klijanje je složen proces koji obuhvata niz biohemijskih i fizioloških promena u klici. Kako je klijanje faza životnog ciklusa biljke za nju su potrebni sledeći činioci: voda, toplota i vazduh.

Klijanje pšenice – potrebni uslovi za dobro nicanje

Voda je potrebna za bubrenje semena, omekšavanje omotača i aktiviranje biohemijskih procesa koji obezbeđuju rastvaranje složenih hranljivih materija u endospermu radi ishrane klice. Za bubrenje i klijanje semena pravih žita potrebno je vode: pšenica i raž – 56%, a za prosolika npr. kukuruz – 44%.

Toplota je neophodan činilac za normalne životne procese. Od toplote zavisi početak procesa klijanja i dužina trajanja celog procesa klijanja. Fiziološki značaj toplote je u tome što omogućava odvijanje mnogih životnih procesa biljaka. Pri optimalnoj temperaturi uz ostale povoljne uslove (voda, vazduh), klijanje se odvija brže i ujednačenije. U pogledu zahteva za temperaturom za klijanje postoje razlike između pravih i prosolikih žita.

  • Kod pravih žita minimalne temperature su od 1-2° C, optimalne 20-25°C, maksimalne 30° C, dok su
  • kod prosolikih minimalne temperature za klijanje 8-12° C, optimalne 35° C i maksimalne 45° C.

Vazduh (kiseonik) je pored vode i toplote potreban činilac za klijanje semena. Kiseonik je potreban za disanje klice i za druge biohemijske procese. Pri suvišnoj vlažnosti zemljišta smanjuje se količina vazduha (kiseonika) usled čega je otežano klijanje i nicanje. Kod preduboke setve količina vazduha u zoni semena u zemljištu je manja što za posledicu ima otežano klijanje i nicanje.

U optimalnim uslovima vode, toplote i kiseonika žita klijaju za 2-3 dana.

Savetodavac ratarstva Zoran Milosavljević

 

Pročitaj i ...

degradacija zemljišta vojvodina pustinja

Degradacija zemljišta i kako je umanjiti

Degradacija zemljišta za rezultat ima niže prinose i veće troškove obrade takvog zemljišta

Leave a Reply