Najnovije vesti
Početna » Mehanizacija » Rotacioni plug – prednosti njegove upotrebe

Rotacioni plug – prednosti njegove upotrebe

Rotacioni plug je bila novost koja je umnogome doprinela razvoju ratarstva. Čovek je oduvek morao da obrađuje zemljište kako bi obezbedio neophodnu hranu. Pri toj obradi zemljišta on je, kako je tehnika i tehnologija napredovala, koristio različite alate, od ručnih do mehanizovanih. Ipak, u (osnovnoj) obradi zemljišta najveću revoluciju doneo je raoni plug.

Danas je u eksploataciji poljoprivrednih mašina prisutan veliki broj izvedbi plugova i to najviše plugova obrtača. Ovom prilikom treba naglasiti da u poljoprivrednoj praksi uvođenje navedenih mašina nije išlo baš glatko. A to je rezultat, ne samo prvobitno loših tehničkih rešenja i lošeg kvaliteta materijala, već i poverenja krajnjih korisnika poljoprivredne mehanizacije.

Rotacioni plug – prednosti njegove upotrebe

Ovo poslednje je upravo razlog zašto rotacionih plugova ima malo u poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji, iako je u Zapadnoj Evropi i SAD-u prodaja tih mašina poprimila razmere epidemije. Brojne su prednosti rotacionih u odnosu na raone plugove:

 1. Niži troškovi poljoprivredne proizvodnje
 2. Intenzivnija obrada zemljišta
 3. Manja potrošnja goriva
 4. Manje sabijanje zemljišta
 5. Veće mešanje zemljišta
 6. Više radnih kombinacija (u jednom prohodu)
 7. Stvaranje bolje strukture zemljišta
 8. Rad u svim uslovima, bez obzira na vlažnost zemljišta
 9. Obrada u jednom prohodu, čime je manje gaženje zemljišta
 10. Bez plužnog đona, omogućava ascedentno-descedentno(gore-dole) kretanje vlage u zemljištu
 11. Promenljivi radni organi u zavisnosti od tipa i vlažnosti zemljišta
 12. Veći radni učinci
 13. Nepostojanje klizanja traktora
 14. Manje oštećenje pneumatika (guma) traktora
 15. Manje oštećenje i destrukcija zemlišta

Sve ove prednosti ukazuju na to da su se sve negativne karakteristike raonih plugova obrtača praktično u najvećoj meri prevaziđene kod rotacionih plugova.

Najveća prednost rotacionih plugova je to da nema razora i slogova po parceli, tj. zemljište ostaje idealno ravno.

Rotacioni plug

Na osnovu iznetog, nije teško zaključiti da je budućnost (osnovne) obrade zemljišta u eksploataciji rotacionih plugova. I kao što su u životu najbolje stvari u stvari i najjednostavnije, tako je i sa ovim mašinama, odnosno rotacionim plugovima.

Na kraju, nije potrebno mnogo razmišljati i izmišljati toplu vodu nego jednostavno pogledati šta to rade naše komšije (mislimo na zapadne) i pokušati ih imitirati, ako već ne možemo da ih prestignemo.

Iz navedenog se može zaključiti zašto smo rotacione plugove nazvali spejs šatlom u (osnovnoj) obradi zemljišta.

Inače, sredinom 70ih godina prošlog veka postojali su pokušaji da se ideja o rotacionim plugovima sprovede u delo, ali tadašnji materijali kao i pogonske mašine (traktori) nisu bili na takvom tehničko-tehnološkom nivou kao danas, pa isti nisu mogli da ugledaju svetlost dana, mada su konstruktori tada bili svesni da će, kad tad, ideja o prevrtanju zemljišta bez razora i sloga jednog dana zaživeti.

Autor:Mr. Zoran Popović”
BOIZOP” d.o.o. Novi Sad
izvor: poljoprivreda.info


 

Pročitaj i ...

pseudoglej analiza zemljišta ph vrednost gliste vpomažu zemljište glistenjak nematode supstrati smeše plodnost kalcifikacija kiselost dezinfekcija osoke plodnost zemljišta

Plodnost zemljišta Kolubarskog okruga

U zemljištu često imamo višak nekih minerala i pH vrednost koja ukazuje na kiselost zemljišta.

Leave a Reply