Najnovije vesti
Početna » ORGANSKA » Cvetni pojas – značaj u organskoj proizvodnji

Cvetni pojas – značaj u organskoj proizvodnji

Cvetni pojas – Postavljanje cvetnih zaštitnih pojaseva je jedna od značajnih agrotehničkih – preventivnih mera u suzbijanju bolesti, štetočina i korova u organskoj proizvodnji. Cvetni pojasevi su trake širine 1-2 m sa mešanim jednogodišnjim i višegodišnjim aromatičnim i drugim korisnim biljkama ili samoniklim vrstama. One se seju (sade) oko polja ili u kulturu na svakih 50-100 m, jer je to radijus kretanja predatora. Ti cvetni pojasevi privlače insekte, a oni ptice pa je najbolje odabrati mešavinu biljaka koje cvetaju u različito vreme tako da pojas uvek bude u cvetu. Ekokoridori povećavaju biodiverzitet i obezbeđuju stanište za korisne insekte i ptice, a često su to i biljne vrste koje privlače prouzrokovače štetočina i bolesti.

Cvetni pojas – značaj u organskoj proizvodnji

Biljke koje se najčešće koriste za zaštitne pojaseve su jednodišnje biljke – neven, mirođija, dragoljub, facelija, kadifica a od višegodišnjih – maslačak, lukovi, deteline, lekovito bilje.

Neven je jednogodišnja cvetna i lekovita biljka a isparenja koje ispuštaNeven cveta više puta u sezoni. koren nevena suzbijaju belog crva, štetočinu koja napada šargarepu. Sađenjem šargarepe, nevena i luka može se ostvariti zaštita ovog povrća od mnogih štetočina. Neven se može saditi i uz krompir, a takođe štiti od nematoda, grinja i drugih štetočina. Kadifica je ukrasna biljka lepih žutih, bordo i šarenih cvetova. Koren ove biljke ispušta jedinjenja koja svojim mirisom odbijaju nematode i sitne glodare koji beže od nje. U zaštiti bilja ima široku primenu protiv vašiju i buvača, nekih gljivičnih oboljenja jagoda i cveća, pojave tripsa i sprečava leptira kupusara da položi jaja.

Dragoljub je jednogodišnja puzavica koja može da naraste do 3 m duzine. Ova biljka sadrži antibiotike, a mladi sočni listovi koriste se za ishranu. Zbog povoljnog dejstva koji ima na okolinu sadi se oko stabala voća i direktno smanjuje rizik od invazije lisnih vaši. Sem ovih cvetnih vrsta i sve ostale cvetne vrste su dobrodošle u organskoj bašti. Cveće saditi između povrća i uz ivice bašte, jer će svojim mirisom i jarkim bojama privući mnoge korisne insekte.

Ljiljana Vuksanović

Pročitaj i ...

prinosi kukuruza zatvaranje brazde

Konkurs APV za mašine u organskoj proizvodnji

Konkurs APV za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova nabavke priključne mehanizacije, mašina i opreme za organsku proizvodnju u AP