Najnovije vesti
Početna » ORGANSKA » Organsko đubrivo od koprive za zdrave plodove

Organsko đubrivo od koprive za zdrave plodove

Ogransko đubrivo od koprive. Od koprive možete napraviti odlično organsko đubrivo koje je posebno pogodno za cveće i povrće zbog visokog sadržaja azota koji potpomaže porast biljaka. Za pripremu ovog đubriva potrebne su vam sveže koprive. Najbolje bi bilo da za ovu namenu koristite gornju trećinu biljaka. Obratite pažnju da biljke koje ćete koristiti za đubrivo ne sakupljate pored prometnih saobraćajnica jer kopriva jako dobro usvaja olovo pa bi ste imali više štete nego koristi. Takođe, za pripremu đubriva nemojte koristiti biljke koje su već razvile seme jer bi ste na taj naćin mogli posejati koprivu u svojoj bašti.

Organsko đubrivo od koprive za zdrave plodove

kopriva organsko đubrivo biljke koje štiteNakon što ste sakupili potrebnu kolićinu kopriva, usitnite ih i potopite u vodi. Za potapanje nikako nemojte koristiti svežu hlorisanu vodu. Ukoliko ste u mogucnosti, koristite kišnicu ili meku vodu. U najgorem slućaju možete koristiti vodu koja je odstojala nekoliko dana. Napravite mešavinu kopriva i vode u razmieri 1:10. Ovakvu mešavinu ostavite na sunćano mesto i polupoklopljenu. Imajte u vidu da prilikom vrenja ovog rastvora dolazi do stvaranja neprijatnih mirisa pa ga nemojte držati u zatvorenom ili u blizini kuće. Rastvor mešajte jednom dnevno svakog dana. Tokom procesa vrenja, stvaraće se pena na površini rastvora.

Nakon 10-15 dana vrenje će se završiti i pena će prestati da se pojavljuje. Prestanak stvaranja pene na površini znak je da je đubrivo spremno za upotrebu.

Organsko đubrivo – Kopriva je poznata i kao veliki izvor lekovitih supstanci za ljude.

Ovako dobijeno đubrivo možete koristiti zalivanjem zemljišta oko biljaka ili folijarno, prskanjem biljaka. Pošto je ovako dobijeno đubrivo jako koncentrisano potrebno je da ga razblažite pre upotrebe. S tim u vezi, ukoliko planirate da ga primenjujete zalivanjem, potrebno je da ga razblažite sa vodom u odnosu 1:10. 

Ukoliko planirate folijarnu primenu, u tom slučaju rastvor treba praviti u razmerama od 1:10 do 1:25.

autor: Aleksandar Antić

izvor: https://agroavantura.wordpress.com/

foto pixabay.com

Pročitaj i ...

karfiol rasad

Karfiol rasad za kasnu proizvodnju – maj mesec

Za berbu u jesen sada se sadi karfiol rasad u leje koje su dobro navodnjavane i nađubrene.