Najnovije vesti
Početna » konkursi » Organska proizvodnja dobija 350 miliona dinara za razvoj

Organska proizvodnja dobija 350 miliona dinara za razvoj

Odluka Vlade Srbije da se podstakne razvoj i da organska proizvodnja dobija 350 miliona dinara za razvoj je obradovala mnoge. Ova sredstva su namenjena razvoju organske biljne i stočarske proizvodnje. To je dugo očekivana vest iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Za sve one koji se bave biljnom proizvodnjom u organskom načinu uzgoja će ove godine pomoć države biti višestruko veća. Još nisu doneti Pravilnici ali će direktna plaćanja po hektaru u organskom načinu uzgoja biti četiri puta veći nego u konvencionalnoj proizvodnji (sredstva biće viši od 22.000 dinara po hektaru). Ukupan iznos sredstava namenjenih za razvoj biljne proizvodnje je 150 miliona dinara.

Ko se bavi organskim uzgojem stoke će takođe biti više stimulisan, sredstva za ovaj način uzgoja stoke su ukupno vredna 200 miliona dinara. Svaki uzgajivač će imati za 40% veći iznos podsticaja u odnosu na konvencionalni način uzgoja stoke.

Pročitajte i: Koji predeli Srbije imaju pogodne uslove

Organska proizvodnja za izvoz

Sada se pruža šansa za mlade poljoprivrednike da iskoriste ova dodatna sredstva da razviju gazdinstva u organskom načinu uzgoja, udruženi ostvare pomoć države za dobijanje grupnih sertifikata i uz pomoć savremenih tehnologija obezbede plasman gotovih proizvoda. Segment tržišta u Srbiji koji traži i spremni su da plate organski gajene proizvode raste (svesni zdravstvene dobrobiti za svoju porodicu i sebe), ali prava šansa je u izvozu tako gajenih proizvoda. Tu je potrebna pomoć države za promociju organski gajenih proizvoda i uz savremene marketing aktivnosti tržište Evrope je dostižno. Srbija već izvozi godišnje u Evropu organski gajene proizvode u vrednosti od 28 miliona evra. Nedostaju za izvoz tražene količine organski gajenog voća. Šansa za nove zasade starih, autohtonih sorti iz Srbije.

Moguće je i organizovati prvi stepen prerade proizvoda (kaše, sokovi, namazi od voća i povrća). Treba imati dobru ideju, posetiti sajmove u Evropi i videti kretanja na svetskom tržištu i uz pomoć države krenuti u proizvodnju.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

podsticaji za pčelare krediti pčelarima biodizel organska proizvodnja pčela leska u srbiji oksalna kiselina u smiraj dana

Varoa uništava legla pčele

Organski način uzgoja pčela je težak, ali cena meda može Vam nadoknaditi uloženi trud.