Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Bolesti ruže napadaju

Bolesti ruže napadaju

ruža

Ruže cvetaju cele godine sve do kasne jeseni. Pored redovne nege, već od proleća se trebaju primenjivati sredstva za zaštitu. Lisne vaši se javljaju ukoliko je proleće toplo i sunčano, bez padavina, dok se gljivična oboljenja javljaju kao posledica vlažnog vremena.

Bolesti ruže – Crna pegavost ruže

Prouzrokovač Diplocarpon rose – ovo je najznačajnija bolest ruže. Na lišću se javljaju pege tamne boje i u okviru njih se mogu uočiti crne sitne acervule. Zaraženo lišće žuti i opada. Gljiva luči gas etilen koji dovodi do žućenja i opadanja. Simptomi se mogu javiti na lisnim i cvetnim drškama, lastarima, čašici…

Suzbijanje – Ukoliko je proleće kišovito, obavezno tretiranje izvoditi pred kišu. Tretmane treba primenjivati na 7-8 dana ukoliko je vlažnost veća i na 14 dana ukoliko nema kiše. Koristiti neki od preparata: Antracol, Dithane, Bravo, Mankogal, Captan, Merpan. U vreme mirovanja vegetacije, ruže tretirati bakarnim preparatima.

Pepelnica

Prouzrokovač Sphaerotheca pannosa (pepelnica) se lako prepoznaje po beloj brašnastoj prevlaci na lišću, u osnovi trnova i pupoljcima. Kada je suša, bolest se brzo širi. Svetlost dodatno povećava njen razvoj. Prekomerna upotreba azotnih đubriva dovodi do slabljenja biljaka i pojačava razvoj pepelnice.

Suzbijanje – preventivno prskati nekim od preparata kao što su Zato, Kolosul (Kosan), Rubigan, Folikur, Falcon

Bolesti ruže – Rdja ruže

Prouzrokovač Phragmidium rosae Na listu se javljaju rdjaste pege. Lišće može opasti ukoliko je napad jači. Na naličju lista se javljaju reproduktivni organi gljive, narandžaste uredospore i crne teleutospore. Nedostatak kalijuma u zemljištu i prekomerna upotreba azota dovode do pojačanog razvoja rđe.

Suzbijanje – Koristiti neke od preparata: Ditan, Falcon, Zato, Foliku

Mihailović Tamara, dipl. ing.

Pročitaj i ...

lekovito bilje kamilica

Lekovito bilje pravilno sakupljanje, sušenje, čuvanje

Lekovito bilje treba pravilno osušiti i sačuvati za dugu zimu.

Leave a Reply