Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Ciklama cveta zimi i ukrašava prostore naših domova

Ciklama cveta zimi i ukrašava prostore naših domova

ciklama

Ciklama cveta zimi i tako ulepšava i razveseljava naš dom. To je biljka sa krupnim krtolastim korenom iz kojeg raste bujno lišće. Mogu cvetati tokom cele godine, najviše zimi i u proleće. Gaji se kao sobna biljka za prozore i kućne svetlarnike. Proizvođačima cveća ciklama je komercijalna i vrlo rentabilna ukrasna biljka jer se odlično prodaje za 8. mart. Ciklama je najlepša biljka koja cveta tokom zimskog perioda, a krase je mali, nežni i mirišljavi cvetovi bele ili različitih nijansi ružičaste boje. Novije sorte imaju tamnozelene listove, srcastog oblika sa srebrno-zelenim šarama, koji poput prstena izlaze iz gomolja. Razmnožava se iz semena i seje od jula do aprila.

Ciklama zahteva tamu za klijanje u prve tri nedelje, pa se posejano seme stavlja u mračnu komoru, ili se pokriva crnom plastičnom folijom da bi se obezbedila konstantna tama i sprečilo slučajno izlaganje svetlosti. Ciklama zahteva dosta svetlosti i vazduha, ali treba izbegavati direktno izlaganje sunčevim zracima. Pogoduje joj što rastresitiji i laki supstrati, sastavljen od šumskog zemljišta i treseta. Pored vlažnog zemljišta, voli i vlažan vazduh ili orošavanje.

U prirodi, ciklama je u mirovanju u letnjem periodu, počinje sa rastom za vreme hladnog i vlažnog vremena, a cveta u jesen, zimu i proleće. Ako se gaji kao kućna biljka, odgovara joj svetlo mesto zaštićeno od jakog podnevnog sunca, kao i temperatura od 10 do 15 stepeni. U vreme cvetanja, ciklamu treba zalivati vodom četiri puta nedeljno, a bujniju biljku sa više cvetova i listova zalivati svakodnevno. Prihranjuje se tečnim đubrivom za cvetnice na svakih 15 dana, osim u periodu mirovanja. Ciklama može da oboli od Botrytisa (siva plesan), od Fusariuma i Erwinije

Olivera Gavrilović

Ciklame se dobro slažu s bršljanom, zimzelenom, paprati, puzavicama te kaduljom i lavandom, biljkama, čiji su listovi sivkastozeleni.

Ciklama i njeno razmnožavanje

Osnovni način razmnožavanja ciklama je dobijanje novih biljki iz semena. Matične biljke od kojih smo uzeli semenke, ne bi trebalo da imaju više od 15 cvetova jer takve daju seme lošeg kvaliteta. Setvu obavite u avgustu ili u septembru i to u sandučiće. Neka rastojanje bude na 3 cm. Pokrijte slojem zemlje pola centimetra a temperatura trebada bude oko 20 stepeni.

Po nicanju, sanduke stavite na svetlu poziciju na temperaturi od oko 15 stepeni. Mlade biljčice orošavajte dva, tri puta na dan. Prvo pikiranje je za oko 4 meseca, u rastpjanju od 5 cm, a drugo kad prodje još šest sedmica sa razmakom od 7 cm.

Sadnju u obavite u martu ili aprilu, sledeće presadjivanje je u avgustu, a treće u septembru.

Novi listovi

Kad počne razvijati nove listove gomolj se presadi do polovine u sveži supstrat i drži na svežijem i svetlom mestu uz redovito zalivanje. Problemi kod ciklame nastaju zbog listova koji su skloni smežuranju, žutenju, padanju i prženju. Tada je potrebno zaliti (odozdo) ciklamu i premestiti je na hladnije i zračnije mesto. Ako primetite sivu plesan na listovima poprskajte fungicidom.

Pročitaj i ...

proizvodnja ruža zaštita

Proizvodnja ruža može doneti “lepu” dobit

Lepota ruže je privukla mnoge, tako i proizvođače. Sa jednog ara zarada više od 56.000 dinara.

Leave a Reply