Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Božićna zvezda za srećne praznike

Božićna zvezda za srećne praznike

Božićna zvezda – Nova 2022. je pred nama. Mnogi će za dar dobiti neobični, vatreni cvet BOŽIĆNA ZVEZDA. Božićna zvezda je višegodišnja sobna biljka i predivan ukras u enterijeru doma. Ona zahteva karakterističnu i dugotrajnu negu. Ako božićnu zvezdu kupujete zimi, na putu do kuće zaštitite je od hladnoće, a kada dođete kući ne stavljajte je odmah pored izvora toplote, već na mesto gde će se navići na promenu temperature.

Idealna temperatura je 12-25 stepeni, a optimalna temperatura za vreme cvetanja je između 15-18 stepeni. Jako je osetljiva na promaju i temperaturu ispod 10 stepeni.

Za uspešan rast potrebno joj je dosta svetlosti, ali joj ne prija direktna sunčeva svetlost, jer joj se mogu oštetiti listovi.

Zahteva visoku vlažnost vazduha, zato je prskajte svaki dan, ali samo zeleni deo biljke. Najbolje je da se saksija drži na podmetaču u koju je stavljen sloj vlažnog šljunka ili kamenčića.

Božićna zvezda

božićna zvezda

Zaliva se jednom nedeljno, ali ne preobilno. Prekomerno zalivanje dovodi do truljenja korena i opadanja listova.

Preporučuje se mekana, dobro nađubrena, humusna zemlja uz dodatak malo peska.

Božićna zvezda je biljka kratkog dana. Da bi procvetala treba je držati u mračnoj prostoriji ili prekriti tamnim platnom, kutijom ili nekim sličnim tamnim neprozirnim materijalom, 8-16 sati, 4-8 nedelja pre cvetanja. Ukoliko do nje dopre i tračak svetla narušiće proces formiranja listova. Kada procveta ne bi trebalo mnogo da se pomera sa mesta na kome se nalazi, jer može da odbaci cvetove, čak i listove.

Ako božićnu zvezdu želite da gajite i posle odbacivanja pricvetnih listova, orežite je vrlo nisko, nekih desetak santimetara od korena kako bi se podstakla na cvetanje i sledeće godine. Ostavite je da miruje oko dva meseca na nešto nižoj temperaturi, 12 do 16 stepeni, u veoma dobro osvetljenoj prostoriji. Zalivajte je veoma malo, dopuštajući da se kompost gotovo osuši.

Lako se razmnožava iz pelcera, koji je najbolje iseći u junu. Mesto sa kojeg su uzeti pelceri treba odmah posuti suvim peskom ili prašinom drvenog uglja. Pelcer, veličine oko 10 santimetara treba do polovine da se potopi u vruću vodu i da se drži 3-4 sata da bi se sprečilo isticanje mlečnog soka. Posle toga može se posaditi u malu saksiju, u zemlju pomešanu sa peskom, redovno se zaliva i prskaju listovi. Ponovo se presađuje 4-6 nedelja pre cvetanja.

Period april – početak maja je idealan za presađivanje u novu zemlju, u saksiju iste veličine ili malo veću. Na dno saksije, ispod zemlje, treba staviti drenažni sloj šljunka. Ova sobna biljka se umereno zaliva do juna, a zatim celog leta obilnije. Jednom nedeljno se prihranjuje tečnim mineralnim đubrivima.

Najčešće je napadaju zelene i štitaste vaši. Da bi se odstranile može se koristiti insekticid.

U božićnoj zvezdi se nalazi beli mleč koji je veoma otrovan, a curi kada se prelomi deo stabljike. Zato je treba držati dalje od dece i životinja.

Božićnoj zvezdi odgovara mesto na kome ima dovoljno svetlosti i toplote. Može da se zasadi u atraktivnu saksiju i stavi na prozorsku dasku, ili neku policu blizu prozora. Posebno joj odgovara prozor koji se nalazi na južnoj strani.

Ako se božićna zvezda neguje na pravi način listovi će ostati u boji i sveži i do dva meseca, a biće i lep ukras za praznične dane i sledeće godine.

Pročitaj i ...

ljiljani

LJILJANI, cveće za prave poznavaoce

Ljiljani su rado viđeni na svadbama, proslavama i u vrtovima.