Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Gladiola cveta tokom celog leta

Gladiola cveta tokom celog leta

gladiola

Gladiola je poreklom sa Afričkog kontinenta, ime je dobila od latinske reči gladius što u prevodu znači mač. To ime je dobila zbog svog oblika rasta, oblika lista i cveta. List je sabljastog, uskog, visokog i uspravnog oblika te asocira na mač. Gladiola je vrtni cvet koji se razvija iz lukovice i u zavisnosti od vrste, visina cveta može da bude od 30 cm do 150 cm. Iz lukovice se tokom proleća i početkom leta razvijaju dugi srpasti listovi zelene boje, a tokom leta iz njih se razvija čvrsto cvetonosno stablo. Kako po visini same biljke, tako i po veličini cvetova imamo gladiole sa sitnim cvetovima od nekoliko centimetara pa sve do 15 cm. Cvetanje počinje početkom jula pa sve do prvih mrazeva, a gladiola se koristi i kao rezani cvet. Cvet ostaje dva dana rascvetan, tako da se o tome treba voditi računa, prilikom sadnje treba da bude sukcesivna i to na dva dana.

Sadi se na bogatom zemljištu, rastresitom i osunčanom. Zemljište koje  zadržava vlagu se NE preporučuje, sadnja se odvija na dubini od 12-15 cm, sa razmakom izmedju lukovica 20 cm i ta sadnja se vrši od polovine aprila pa do početka maja. Tokom letnjih meseca treba mu obezbediti dovoljno vlage, naročito kada su visoke temperature. U jesen kada biljka završi cvetanje i kada listovi počnu da propadaju, treba da se pristupi vadjenju lukovica, čišćenju i čuvanju na prohladnom, suvom i mračnom mestu kako bi prezimele i dobro se očuvale. Bolesne i oštećene lukovice treba ukloniti kako bi eventualno sprečili oštećenje drugih zdravih lukovica.

gladiole

Gladiola – oboljenja

Najčešća oboljenja lukovice su:

Bakterijska palež, prouzrokovač: Pseudomonas marginata

Simptomi: crno-mrke pege na donjim listovima koje se kasnije suše i poprimaju crnu boju. Od truleži najpre propadaju unutrašnji listovi, a kasnije se izlomi cela biljka. Na lukovici se javljaju okrugle, jasno oevičane, mrke mrlje sa udubljenjem na sredinu.

Pegavost lista i siva trulež lukovice, prouzrokovač: Septoria gladioli

Simptomi: na listovima se javljaju sivo-mrke pege oivičene crvenim i   crnim tačkama. Trulež počinje na unutrašnjim listovima i zahvata celu biljku. Često se lukovica pretvori u kamenitu mumiju. Bolest se širi lagerovanje i transportom ili zaraženom zemljom. Jače je izraženo u godinama sa više padavine.

Suva trulež lukovice i stabla, prouzrokovač: Stromantinia gladioli

Simptomi: žućenje, uvenuće i sušenje vrha lista, zatim celog lista. Na bolesnim delovima se nalaze sitne, crne tačkice od slerocija. Na lukovicama su vidljive crne skrame od slerocija i nekrotirane površine.

PSSS Negotin

dipl.ing. Vladica Stefanović

Štetočine korena

Vrlo često primećujemo da nam cveće posle izvesnog vremena propada. Otkopavanjem i pregledom zemljišta utvrdićemo razne štetočine korena. Često se razvijaju larve muva (prozračne i duge). Kako zaštititi se od ovih i drugih štetočina cveća?

Dobra zaštita je Gaucho. Koristi se za tretiranje semena ili lukovica (lala, gladiola i td.), ili zalivanjem. Deluje na štetočine korena: grčice, žičare, larve muva (Foridaei i Sciaridae), korenovu vaš. Gaucho je na bazi imidaklopirida, koji je pravi sistemik i biljke ga usvajaju preko korena i prenose ga u nadzemni deo i istovremeno štite biljke od štetočina nadzemnog dela: lisne vaši, leptiraste vaši, cikade i dr.

Imidaklopirid-štapići se koriste ubadanjem u zemlju koju treba prethodno zaliti. Zaštita je od šest meseci do godinu dana.

Još povoljnije i ekonomski isplativije je Prestige 290 FS (imidaklopirid + pensikuron). Pensikuron ima kontaktno fungicidno dejstvo sa izvesnim prodiranjem u koren. Deluje na bolest prizemnog dela stabla (Rhyzoctonia spp.) koja se često javlja kod ukrasnih biljaka.

Dipl.inž. zaštite bilja Ljiljana Vojinović

Pročitaj i ...

lipa drvo

Lipa je drvo lepote, zdravlja, dugovečnosti

Ovih dana sve nas opija mirisom lipa koja cveta u našoj okolini. Osušite njen cvet za zimske dane.

Leave a Reply