Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Kadulja – žalfija lekovita, kao začin …

Kadulja – žalfija lekovita, kao začin …

Kadulja – žalfija se često koristi u domaćinstvu. I Vi možete gajiti kadulju, bilo u vrtu bilo kao kulturu koja donosi prihod na gazdinstvu. Kako gajiti žalfiju Vas savetuje autor Miladinović Milanka, PSSS Srbija

Žalfija (Salvia officinalis) spada u grupu lekovitih biljaka i poznata je pod imenom kadulja. Inače, žalfija je žbunasta, višegodišnja biljka, visine oko 30 do 60 cm. Zbog lepih ljubčastih cvetova često se gaji kao baštensko cveće, ima specifičan i jak miris koji čini ovu biljku i začinskom. Što se tiče njenog korišćenja u lekovite svrhe, žalfija je izuzetak od mnogih vrsta lekovitog bilja, jer dok se veći broj bilja koji se gaji u ove svrhe, žanje u fazi cvetanja, žalfija se kosi nakon cvetanja.

lekovito bilje

Pravi trenutak za žetvu žalfije je kada joj listovi dobiju srebrnkastu boju. Berba žalfije se obavlja košenjem čitavog nadzemnog dela, na visini oko 8 do10 cm, to se mora obaviti pažljivo, kako odrvenjene stabljike ne bi oštetile mašine. Naime, pokošeni zeleni delovi se osuše, listovi se izdvoje trljanjem i ventiliranjem, a otpad se upotrebljava za destilaciju eteričnih ulja.

Kadulja – žalfija

U prvoj godini žalfija se prvi put kosi tek u julu, a početkom oktobra , drugi put. Od dva otkosa dobije se 6 do 8 t sveže zelene mase po hektaru, a od nje se doradom dobije 1,7 do 2 t suvog lista ili 10 do 12 kg eteričnog ulja.

Višegodišnja žalfija prvi put se kosi u maju, drugi put krajem septembra. Prinos sveže zelene mase u oba otkosa može biti 14 do 16 t/ha, od čega se doradom dobije 1,7 do 2 t suvog lista ili 10 do 12 kg eteričnog ulja po otkosu. Ukoliko se žalfija upotrebljava samo za destilaciju eterčnog ulja, kosi se u fazi punog cvetanja, tada pokošenu masu treba ostaviti da provene, a potom je destilisati..

Ukoliko se od žalfije koristi lišće, onda se ono suši u zatvorenom prostoru, na promaji, ili u sušari, na tempraturi do 40 C. Osušeno lišće se čuva na hladnom i mračnom mestu. Pakuje se u papirnate ili jutane vreće. Važno je da se žetva ne sme obavljati dok je usev mokar od kiše ili rose, te žetvu treba obaviti kada je vreme lepo i suvo.

Pročitaj i ...

menta nana je lekovita lekovito aromatično pitoma nana

Menta za dobru zaradu

Menta je zahvalna biljka za uzgoj i za ostvarivanje prihoda.