Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Krokus je idealno cveće za rano proleće

Krokus je idealno cveće za rano proleće

Sada je pravo vreme da spremite zemljište u vrtu, da posadite krokus – cveće koje nas prvo obraduje, čak i pre dolaska proleća. Zima se sprema da nam donese sneg i mraz, ali sada treba misliti na prolećni vrt. Posadite lukovice lala, krokusa, perunika, narcisa. Jedan od vesnika proleća je i krokus. Krokus je rod sa oko 80 vrsta višegodišnjih cvetajućih biljaka iz familije Iridaceae. Popularan je zbog svojih peharastih cvetova koji se javljaju u rano proleće ili jesen.

Masovno cvetanje ovih biljaka obično najavljuje proleće, a ponekad se svojim cvetovima gura kroz sneg. Oni se dobro adaptiraju na različite uslove i šire se iz godine u godinu, zauzimajući sve veću površinu. Veoma su laki za gajenje i relativno otporni na bolesti. Mogu se koristiti za bordure travnjaka, na samom travnjaku dajući prirodan izgled ili oko drveća  kao  i u saksijama ili žardinjerama.

krokus

Treba izabrati vrste sa različitim periodom cvetanja kako bi produžili sezonu. Cvetovi imaju plavu, ljubičastu, belu, žutu itd. boju a visina varira oko 10-ak cm. Proizvode više cvetova po lukovici. Otvaraju se samo tokom sunčanog dana, a zatvaraju se noću. Jedna grupa krokusa, tzv. šafrani, cvetaju u jesen, a sade se u proleće.

Većina vrsta se sadi na sunčanoj poziciji i dobro dreniranom zemljištu dok nekoliko vrsta preferira hladovinu i veći nivo vlage. Posadite lukovice u jesen, otprilike 6-8 nedelja pre jakih mrazeva. Obraditi i usitniti zemljište do dubine od oko 20-ak cm i dodati kompost. Saditi na razdaljinu od 6-10 cm i u grupe od oko 12 i više biljaka zbog boljeg efekta. Mogu se saditi i direktno u travnjak. 

Zalivati lukovice posle sađenja. Dozvoliti biljci da uvene prirodno, bez otkidanja cvetova. Ne kositi travnjak pre nego se biljke osuše. Razdeliti lukovice i presaditi ih svakih par godina.

Većina jesenskih lukovica će uspevati na potpuno ili delomično osunčanim mestima iako ustvari, uspevaju na gotovo svakoj lokaciji s dobrom drenažom. Lukovice trunu u stajaćoj vodi, tako da treba izbegavati područja sklona poplavi, kao što su udoline ili područja ispod i oko odvodnih cevi.

Što se tiče pozicije u vrtu, možete biti kreativni, ali držite se nekih osnovnih pravila:

  • lukovice niskog rasta, sadite ispred onih višeg rasta
  • lukovice uvek sadite u grupama, jer to izgleda atraktivnije nego usamljeni cvet
  • ranocvatuće lukovice, npr. šafrane posadite raštrkane preko celog travnjaka kako bi postigli “prirodan” izgled

Hrpe narcisa predivno izgledaju na travnjaku kojeg ne kosite često, a na ovaj ćete način obojiti svoj okoliš u proleće.

Eksperimentišite. Vi najbolje znate koje vam se cveće sviđa. Odaberite cvetnu vrstu i sortu prema trenutnom raspoloženju i zasadite je na manjoj površini. Ako Vam se svidi, dogodine je dodajte više.

Kako se sade jesenje lukovice?

Lukovice je najbolje saditi odmah nakon kupovine. Ako ih morate uskladištiti, držite ih na suvom i hladnom mestu, na temperaturi između 10 i 15°C.

Nakon što ste odabrali mesto:

Iskopajte brazdu za sadnju na gredicu, ili pojedinačne rupe za po jednu lukovicu ili male hrpe lukovica. Da bi odredili koliko duboko saditi, uzmite u obzir kalibražu, odnosno veličinu lukovice. Velike lukovice (5 cm ili više) se obično sade dvadesetak centimetara duboko; manje lukovice (2,5 cm) sade se dvanaestak centimetara duboko.

Rastresite zemlju grabuljama kako bi prozračili tlo i uklonili korove i kamenčiće. Promešajte malo treseta da poboljšate drenažu. Sadite velike lukovice krokus na razmak od 7 do 25 cm, a male na razmak od 2,5 do 5 cm. (Ako niste sigurni koja je prava strana tj. ona koja ide prema gore, ne brinite. Naopako okrenute lukovice obično se ionako okrenu same!)

Pokrijte lukovice zemljom i obilato zalijte. Dodajte 5 do 7 cm slame, piljevine ili borove kore preko mesta gdje su posađene lukovice kako bi ih dodatno zaštitili od hladnoće,  a tlo od isušivanja.

Agencije

Pročitaj i ...

Žalfija je spas za zdravlje i prilika za više prihode

Žalfija se uzgaja na posnim, malo zahtevnim zemljištima-doprinosi povećanju prihoda na gazdinstvu tokom desetak godina.

Leave a Reply