Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Lekovito bilje može zaposliti ljude na selu

Lekovito bilje može zaposliti ljude na selu

Lekovito bilje pruža mogućnosti za povećanje prihoda na selu. Zahvaljujući geografskim, geološkim i geomorfološkim karakteristikama, kao i prirodnim uslovima, na prostoru Srbije raste veliki broj različitih biljnih vrsta. U održivom razvoju sektora lekovitog i aromatičnog bilja sigurno najveći značaj ima podsticanje plantažnog gajenja vrsta, bilo sa aspekta tražnje, ili pak sa aspekta zaštite i očuvanja prirode.

Lekovite i aromatične biljke sakupljaju se ili gaje zbog aktivnih materija koje sadrže. Sakuplja se nekoliko stotina, a gaji više desetina vrsta. Različite biljne vrste podrazumevaju upotrebu različitih organa, odnosno biljnih delova: nadzemni deo, list, cvast, plod, koren i sl. Koriste se u svežem stanju (dodaci hrani), osušene (domaći čajevi, začini) ili industrijski prerađene (etarska ulja, ekstrakti, različiti farmaceutski oblici).

menta nana je lekovita lekovito aromatično pitoma nana
Menta

Značajan  uticaj ima klimatski faktor i primena agrotehničkih mera uz specifična pravila proizvodnje, primenu specifične mehanizacije i postrojenja za doradu i preradu. U proizvodnji lekovitog i aromatičnog bilja treba voditi računa o njihovim specifičnostima. Poznato je da postoje vrste koje se uspešnije gaje na suvljim staništima (timijan, čubar) ili na vlažnijim (beli slez, odoljen).

Na humusnim zemljištima dobro uspevaju pitoma nana i matičnjak, na lakšim odoljen i beli slez, a na bogatijim krečnjakom neven, žalfija i miloduh.

Trebalo bi voditi računa i o njihovoj otpornosti na niske temperature. Otporne vrste su beli slez i žalfija, a osetljive bosiljak i majoran.

Lekovito bilje može zaposliti ljude na selu

Jedna od specifičnosti je i to što se u zavisnosti od biljne vrste usevi zasnivaju direktnom setvom (korijander), rasadom (matičnjak) ili vegetativno (pitoma nana). Prilikom zasnivanja useva treba voditi računa da li je u pitanju jednogodišnja (kamilica), dvogodišnja (peršun) ili višegodišnja vrsta (miloduh).

Pročitajte i: Lekovito bilje, moguća zarada

Sertifikovanje u organskoj biljnoj proizvodnji ima veliki značaj za plasman proizvoda na bazi lekovitog i aromatičnog bilja.

Najvažniji zahtevi kvaliteta proizvoda su:

  1. potpuna zdravstvena bezbednost,
  2. visok organoleptički kvalitet,
  3. najmanji udeo biljnih primesa i drugih nečistoća,
  4. mikrobiološka ispravnost i
  5. visok sadržaj aktivnih materija.
matičnjak

Imajući u vidu te zahteve, kao i činjenicu da se u poslednje vreme konstantno narušava životna sredina, poseban značaj ima razvoj organske proizvodnje lekovitog bilja. Ona podrazumeva da se ide u pravcu usklađivanja proizvodnje sa potrebama tržišta i očuvanja životne sredine, kao i za povećanjem kvaliteta proizvoda.

PSSS – Vranje: Nada Lazović-Djoković

Izvoz lekovitog bilja je nadmašio vrednost od 16 miliona US dolara u 2018. godini. Ulaganja su od 1.000 do 1.400 evra po hektaru (zavisno od kulture) ali se povrat investicije dobija iste godine ili za dve godine. Neven traži ulaganje od oko 1.000 evra, ali daje na kraju sezone više od 3.500 evra prihoda. Matičnjak se gaji 7 godina, investira samo jednom 1.200 evra i zatim ubira sledećih šest godina gde je moguć prihod više od 24.000 evra za taj period.

Pročitaj i ...

ugljeni travnjak kako zasnivanje ekološke kuće travne smeše đubrenje travnjaka

ĐUBRENJE travnjaka tokom cele godine

Pred zimu travnjake đubrite teže rastvorljivim đubrivima.

Leave a Reply