Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Lipa je drvo lepote, zdravlja, dugovečnosti

Lipa je drvo lepote, zdravlja, dugovečnosti

Lipa je drvo lepote, zdravlja. Ukoliko imate lipu u svom dvorištu ili vrtu, bićete nagrađeni. Svojim mirisom u junu Vam ulepšava dan, dok će kasnije, kada osušite njen cvet, cele zime Vas podsećati na te lepe dane.

Pročitajte tekst autora dipl.inž. Igora Ristića o korisnosti lipe.

Lipa (latinski Tilia, drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska) je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost i do nekoliko stotina godina.

U našim krajevima rastu bela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), velikolisna lipa (Tilia grandifolia) i sitnolisna (Tilia parvifolia).

Zahteva od vetrova zaštićeno zemljište sa dosta vlage ili malo kiše u vreme cvetanja. Cvetanje lipe počinje krajem prve dekade maja i traje sve do početka jula. Prvi cvetaju hibridi iz kompleksa Tilia intermedia, a početkom jula cveta japanska crna lipa (Tilia japonica).

Ovako dug period cvetanja nema nijedan rod šumskog drveća, što je od velikog značaja, s obzirom na to da je cvet svih vrsta lipe medonosan i lekovit. Lipe su brzorastuća vrsta. Dosežu zavidne dimenzije i duboku starost.

Lipa je drvo lepote, zdravlja, dugovečnosti…

Mirisna i medonosna, ona je lek za mnoge bolesti. Aromatični napitak od cveta lipe nezaobilazno je prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje, jača odbrambene snage organizma, blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, a koristi se i kod povišene temperature. Sadnica lipe se dobija iz bobica koje predstavljaju plod, nakon cvetanja lipe.

Mogući problem kod nicanja može predstavljati dvostruka dormantnost, a zato je toplo hladna stratifikacija dobro rešenje. Treba prvo dve – tri nedelje držati na vlažnom i toplom ambijentu (oko 20ºC), a onda na hladnom i vlažnom dok se ne pojave znaci klijanja što čini period od 5 – 6 meseci, uglavnom.

Seme se može skupljati i u fazi kada plod tek počne da menja boju i odmah se poseje, u periodu avgust  – septembar zavisno od vrste. med sajam meda

Mada se može naći u parkovima ispod lipa klijavce koji se pojavljuju. Imaju zanimljivo narezane kotiledone koji nimalo ne liče na list lipe, ali već sledeći listići su prepoznatljivi.

Cvet lipe se skuplja u jutarnjim časovima između 10 i 12 sati, pre jakog sunca, kako ne bi isparila esencijalna ulja. Čaj od lipe je efikasan lek, a lipov med je veoma cenjen.

Dipl.inž. Igor Ristić

Pročitaj i ...

menta nana je lekovita lekovito aromatično pitoma nana

Menta za dobru zaradu

Menta je zahvalna biljka za uzgoj i za ostvarivanje prihoda.

Leave a Reply