Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Menta za dobru zaradu

Menta za dobru zaradu

menta
Menta i zarada

MENTA za dobru zaradu – Nana je višegodišnja zeljasta biljka, visine stabla od 30 -100cm. Stablo jako razvijeno, četvorougaono, crvenkaste boje, prekriveno dlačicama. Ima jako razvijene stolone, u velikom broju iz kojih se razvijaju nova stabla. Listovi su duguljasto – ovalni, na vrhu zašiljeni, a po obodu nazubljeni. Listovi su naspramni, sa lica tamno-zeleni, a sa naličja svetliji, lisne drške su ljubičasto-crvene, a listovi su prekriveni dlačicama. Cvetovi su ružičasti skupljeni u klasaste cvasti, cveta od jula do septembra. Plod je orašica, a seme je sterilno te se razmnožava isključivo stolonima. Može se naći kao samonikla i kao gajena forma.

Šta se kod nane koristi kao lek?

List – list nane se bere kada se jedna trećina cvetova otvorila, po lepom i sunčanom vremenu jer tada ima najveći sadržaj etarskog ulja. Kod prve berbe cela biljka se kosi na 5 cm visine, zatim se ostavi 3-5 sati na njivi da se prosuši, nakon toga se list ručno odvaja od biljke i nosi u sušnicu na sušenje. Sušenje se vrši na 40-45 % C. Ako nemamo sušnicu suši se prirodno ispod nadstrešnice sa jakom promajom 4-6 dana. Suv list nane je tamnozelen, karakterističnog mirisa na mentol, ukusa koji hladi i pali. Pod prstima je list hartijast. Ima široku primenu u farmaciji i parfimeriji. Koristi se kao stomahik i blag sedativ. Kod drugog otkosa postupak je isti s tom razlikom što se nana kosi na 10 cm visine. Ostatak biljke (stablo, grančice i cvetovi) služe za dobijanje etarskog ulja.

Za dobru zaradu treba dobra priprema

Herba (nadzemni zeljasti deo biljke u cvetu) – postupak je potpuno isti kao kod berbe listova, samo što se suše svi delovi. Osušeni delovi biljke su pod prstima krti. List i herba se pakuju u i čuvaju na suvim i promajnim mestima.

Etarsko ulje – dobija se od grančica u cvetu. Postupak košenja i sušenja je isti kao kod lista i herbe. Etarsko ulje se dobija destilacijom pomoću vodene pare. Dobijena tečnost je žućkasta, lako pokretljiva, karakterističnog mirisa na mentol, ukusa koji hladi i pali. Ako ulje sadrži 48 % mentola i 4 % ekstrahovanog vezanog mentola smatra se izuzetno kvalitetnim. Ekstrakcija se vrši sirćetom i izovalerijanskom kiselinom. Ima široku primenu, između ostalog koristi se i kao antiseptik.

Kako se gaji?

Plodored – gaji se obavezno u plodoredu, na isto mesto se vraća nakon 5-7 godina

Zemljište – najbolje uspeva na strukturnim, plodnim zemljištima, sa dosta vlage koja su osunčana i zaklonjena od vetra

Predusev – dobri su joj predusevi i strna žita i okopavine

Obrada zemljišta – pod oranje uneti 30 t/ha stajnjaka, zatim orati na 25-30 cm, po oranju rasturiti mineralno đubrivo PK i to 120 kg/ha P i 150 kg/ha K. N koristiti u prihrani tokom vegetacije u količini od 150 kg/ha.

Sadnja – za sadnju se koriste jednogodišnji stoloni, sadnja se obavlja u jesen sredinom oktobra do prve polovine novembra. Sadi se u redove 70cm x 15cm. Za sadnju treba upotrebiti 1500 kg stolona /ha. Zemlja se zagrće u jesen.

Mere nege – od mera nege primenjuju se: razbijanje pokorice, okopavanje, prihranjivanje, plevljenje i navodnjavanje. Najveće zahteve za vodom ima u fazi granjanja i cvetanja, kao i posle prvog košenja. Prve godine se prihranjuje isključivo azotom, a naredne sa NPK u odnosu 1:0,7:1.

Žetva – prvi otkos se vrši kada se pojavi 1/3 cvasti, drugi u septembru, a ako su jeseni suve može se kositi i treći put. Ako se kvalitetno odrade agrotehničke mere može dati sledeće prinose:

  • 2,5 t/ha suvog lista,
  • 5 t/ha suve herbe i
  • 40 kg/ha etarskog ulja.

Pakovanje i čuvanje – list i herba se pakuju i čuvaju u papirnim kesama ili jutenim vrećama dok se etarsko ulje čuva u bocama od tamnog stakla ili u metalnim kantama. Čuvaju se na suvom i promajnom mestu. Rok trajanja ovih droga je do 1 godine.

Dipl.ing polj. Vladica Gavrilović

Pročitaj i ...

vrt kamen

VRT I KAMEN mesto za odmor

VRT  KAMEN - Posle napornog radnog dana srećnici, koji poseduju kuću za stanovanje, mogu se odmarati u svome vrtu. Da bi uživanje

Leave a Reply