Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Bundeva banana naših prostora – zdrava

Bundeva banana naših prostora – zdrava

Bundeva banana u Srbiji ! To je postao domaći naziv za bundevu koja je donesena iz Južne Amerike. Njeno bogatstvo vitamina i minerala je pravi izbor za jesenje dane za trpezu.

Doba pandemije je samo podstakla mnoge da sami gaje hranu koju imaju svakodnevno na svome stolu. Brojne su sorte bundeva koje možete gajiti. Jedna od njih je i Anđelika, koja je poreklom iz Francuske. Okrugloga ploda , težine 1 – 2 kilograma sa narandžastom korom. Ono što je privuklo mnoge da je gaje je sladak plod koji se koristi za kompot i u brojnim jelima. Možete je i peći u rerni – kada je pečena pospite je cimetom u prahu i dodajte kašičicu meda na svako parče – poslastica bez premca.

Sada je moderno gajiti sorte koje se mogu preraditi i te proizvode prodavati tokom duge zime i proleća.

Ko još nije čuo za “Dane ludaje “ u Banatu, u Kikindi – svetskom takmičenju za najveću bundevu.

Sorta ButterNut je sve više tražena na tržištu. Kruškolikog oblika može se peći, kuvati, ali i jesti sirova. Sirovina je za kuvanje čorbi, spremanje slatkih namaza , pekmeza, marmelade, slatkih kolača – čuvene bundevare. Dobro podnosi tretman dugog čuvanja – i do jedne godine. Često je njeno “meso” podloga koja se kuva i kao hrana za bebe.

Tu je i sorta Ibica sa težinom od 2,5 – 3 kilograma okrugla, sa blagim “rebrima”. Njeno meso je suvo i zato se najviše gaji zbog semenki punih vitamina i minerala.

U svakoj semenki se nalazi mnoštvo vitamina grupe B, vitamina C,D. A i E. Svi oni pomažu dobrom stanju zdravlja našeg organizma – kvalitetu kože, rasta mišića i kostiju. Omega 3 su masti koji su prirodno rešenje za prirodni imunitet, pogotovo to treba imati na umu u doba pandemije. Česta bolest starijih je osteroporoza i tu bundeva Vam daje rešenje, kao i za probleme sa prostatom. Možda da napomenemo da semenke bundeve podstiču plodnost i libido. Minerali su fosfor, bakar, magnezijum, cink, gvožđe … i sa 100 grama semenki zadovoljićete kompletnu dnevnu potrebu za njima.

tikva golica zeleno brašno

Bundeva banana naših prostora

Posebno se gaje sorte bundeve – golice. Semenke su bez tvrde opne i rado se konzumiraju – kako sirove tako i pečene. Osim bogatstva vitamina energetska vrednost semenki bundeve je velika.

U 100 grama je 50 grama masti, 30 grama biljnih proteina, 7 grama vlakan … Zato Vam preporučujemo umesto “grickalica” iz kese zdrave semenke bundeve svaki dan po jedna šaka.

Proizvodi se i ulje, hladno ceđeno, od ovih dragocenih semenki. Koristi se kao preliv salata.

Petar Jovičić

Bundeva banana naših prostora

Pročitaj i ...

orah berba čuvanje PROIZVODNJA SADNOG MATERIJALA

Orah – nutritivna vrednost plodova, vitamini

Orah u ljudskoj ishrani ima značajnu ulogu zbog visokog sadržaja ulja, proteina, kompleksa vitamina, organskih i mineralnih materija.