Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Prehlada virusi – lekovi iz prirode Vam mogu pomoći

Prehlada virusi – lekovi iz prirode Vam mogu pomoći

Prehlada virusi nas vrebaju ovih dana. Najbolje je obratiti se prirodi i pomoći organizmu da se izbori sa ovim izazovima. Naravno najbolje je koristiti beli luk, med, origano …

Mogu se koristiti preventivno (da do prehlade i ne dođe) ili tokom bolesti da pomognemo organizmu i ublažimo tegobe tokom bolesti i lakše prebrodimo krizu.

Kao prvi možemo pozvati u pomoć beli luk – još iz vremena antičke Grčke beli luk je preporučivan kao snažni lek. Savremena medicina ga je prepoznala kao jak antibiotik koji smanjuje loš uticaj bakterija na naše zdravlje i čuva “dobre” bakterije u organizmu. Osnovni borac je lako isparljivi alicin. Veoma je delotvoran protiv bakterija koji luče otrove u našem organizmu i uspešno uništava i viruse i gljivice. Koliko je potrebno dnevno konzumirati lekoviti beli luk – najbolje od 2 do 5 grama svežeg belog luka dnevno.

cena meda pčelari med pravi sajam pčelarstva med svaki dan sajam meda amitraz u medu

Spisak prirodnih boraca za naše zdravlje nastavljamo sa njegovim veličanstvom – MEDOM. Prirodni antibiotik, koji je sposoban da uništi bakterije. Najviše pomaže kada bolesti disajnih puteva uznapreduju ali je i savršen za prevenciju. Sadrži vitamina (A, C i grupu B) i mnoštvo minerala – kalcijum, kalijum, fosfor, magnezijum, natrijum i gvožđe.

Prehlada virusi – lek iz prirode

Jedna korisna biljka , koja se može i gajiti u Vašem vrtu, je ehinacea. Veliki stimulator našeg imuniteta, efikasan borac protiv virusa i infekcija jer je bogata antioksidantima. Idealna za ovo doba godine – zimi su slabe navike da jedemo povrće i voće, više volimo masnu hranu i dobru kapljicu. Tu na scenu stupa ehinacea bogata polisaharidima i glikoproteinima koji se uspešno bore sa virusima. Uz dodatak C vitamina terapiji, tokom dana 1 gram, smanjuje mogućnost prehlada za više od 80%.

Tokom zime mnogi posežu za citrusima i to je dobra odluka. Bogatstvo vitamina C je njihova glavna odlika – znamo da je C vitamin odličan borac protiv prehlade svojim snažnim antivirusnim delovanjem.

Često ga koristimo u kuhinji, ali origano je i te kako efikasan protiv prehlade. Ulje origana je siguran lek kada Vam se grlo “stisne”, imate problema sa iskašljavanjem i pomaže širenje bronhija, zatim kod upale sinusa, grlobolje… Najvažniji sastojak ulja od origana je karvakrol, koji ima jako antibakterijsko delovanje. Efikasno je kod Stafilokoke, E-coli i listerije koje napadaju naš organizam i snižavaju imuni sistem i “otvaraju” vrata bolesti.

Pročitajte više o uzgoju Origanum vulgare : Vranilova trava kod nas

Priroda je pravi izbor da sačuvate zdravlje i tokom zime. Više povrća i voća i lagana šetnja po snegu će pomoći svakom.

Pročitaj i ...

Spelta je eliksir života iz hlorofila mlade biljke

Sveži sok od mladih listova spelte donosi Vam zdravlje. Kako?