Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Vodnjika – piće prošlih vekova, za zdravlje

Vodnjika – piće prošlih vekova, za zdravlje

Vodnjika piće za hladne dane – Priroda nam pruža veliki broj biljaka da pripremite organizam za brojna iskušenja. Probajte piće koje će Vas obodriti, braniti od virusa, prehlada.predlažem Vam da napravite piće prošlih vekova i piće naših predaka – Vodnjika.

U planinskim krajevima Srbije vekovima se priprema VODNJIKA lekoviti napitak od kleke,  krušaka (takuša), jabuka, šipuraka i vode. Omiljeno „zimsko piće“ gorštaka, nekada su pili i stari Sloveni, a ovaj napitak čudesne snage, smatra se lekom bez premca u vreme jakih prehlada i gripa.

Vodnjika obiluje vitaminom C, prava je vitaminska ostava, riznica biljnih kiselina i lekovitih gorkih materija. Prepoznatljiva je po kiselo – slatkastom ukusu, „rezi“, aromatična je i osvežavajuća. S obzirom na to da se dobija vrenjem od lekovitog bilja i  neprskanog voća – kruške, vodnjika je potpuno prirodan napitak, bez konzervansa i pesticida, sa očuvanim lekovitim svojstvima biljaka koje sadrži.

Jača imunitet, pije se kao prirodni lek protiv zastoja mokraće i zatvora, za denzifekciju bubrega i mokraćnih puteva, podstiče varenje hrane, ubrzava metabolizam, potpomaže iskašljavanje, a veruje se da olakšava tegobe izazvane astmom i vodenom bolešću. Oni koji su je koristili protiv mamurluka tvrde da je „jutarnji spasilac života“. Nažalost, danas je gotovo nepoznat, zaboravljen napitak, iako oni koji znaju o njenoj lekovitosti tvrde da „ nijedno domaćinstvo ne bi trebalo da dočeka zimu bez 20 litara vodnjike “.

Vodnjika – piće prošlih vekova, za zdravlje

kleka za zdravljeRECEPT

  • 300 g kleke
  • 5 kg  (takuša krušaka, jabuka, borovnice),
  • 300 g šipuraka
  • 15 l vod

Voće operite, odstranite peteljke i stavite u drveno bure (ako nemate može i plastično). Dodajte šipurak zavijen u nekoliko slojeva gaze i kleku. Prelijte vodom, dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi. Posle 35-40 dana, odlivajte onoliko vodnjike koliko je potrebno, procedite, zasladite medom i pijte po čašu-dve dnevno. Ukoliko vam ukus bude „jak“ možete da je razredite vodom.

SAVET PLUS: Koliko vodnjike odaspete za piće, toliko vode dolijte u bure. Tako će ovaj napitak da traje i ostane gotovo neizmenjen do proleća.

Podrum Miljević

Pročitaj i ...

lekovita svojstva

Lekovita svojstva koprive su znali i naši stari

Često je čupamo, a ne znamo da je bogata vitaminima, gvožđem antioksidansima i polifenolima.