Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Nega kućnih travnjaka tokom cele godine

Nega kućnih travnjaka tokom cele godine

Da bi uživali tokom leta mora se obaviti nega kućnih travnjaka od februara meseca. U poslednje vreme sve više domaćinstava odlučuje da pored kuće umesto vrta ili voćnjaka zasnuje manje ili veće travne površine. Da bi ovakve zelene površine izgledale što lepše i bolje, travnjak se mora negovati i održavati bilo da je nastao od busenja ili je zasejan semenom parkovskih vrsta trava.

Redovne mere nege parkovskih travnjaka su zalivanje, redovita i pravovremena kosidba, provetravanje, ulepšavanje i naravno prihrana travnjaka.

Kao jedna od najvažnijih mera održavanja travnjaka je i redovita prihrana travnjaka. Čestom kosidbom travnjaka smanjena je fotosinteza biljaka kojom se biljke opskrbljuju potrebnim hranivima pa se u tom slučaju taj nedostatak u prehrani nadoknađuje prihranom. Travnjaci se mogu prihranjivati organskim i mineralnim djubrivima.

Organska djubriva kao što su npr. stajnjak, kompost i treset stvaraju humusni sloj u zemljištu, duže se razgrađuju, pa se iz tog razloga i dodaju svake druge ili treće godine. Prilikom njihove primene potrebno je voditi računa da takvo djubrivo nije zaraženo semenom korova.

Nega kućnih travnjaka tokom cele godine

Primena mineralnih djubriva kod parkovskih travnjaka se obavlja 2-3 puta godišnje, sa 10-20 g po jednom kvadratnom metru. Pre početka vegetacije krajem zime se dodaje azotno djubrivo da bi podstaknulo razvoj biljaka. Pred kraj vegetacije pred zimu travnjak se djubri kalijumom da mu se poveća otpornost na niske temperature (neka od formlacija NPK-a s većim postotkom kalija, a manje azota).

U jesenskom razdoblju se izbegava dodavati azotno djubrivo da se smanji jesenji porast i bujnost travne mase tokom zimskog perioda.

Opšta je preporuka da se prva prihrana obavi od sredine februara do početka marta, a druga od sredine marta pa do košenja trave. Preporučuju se u jednoj godini utrošak 45-90 g po metru kvadratnom djubriva. Preporuka je takođe da se prihrana obavi po oblačnom vremenu, ujutro ili naveče, pre kiše ili zalivanja travnjaka. Ako se nakon prihrane vrši zalivanje travnjaka treba primeniti 5-10 litara vode / m2. Opšta je preporuka izbegavati prihranjivanje po visokim temperaturama i vetrovitom vremenu.

Ulepšavanje travnjaka obuhvata mere koje imaju za cilj popravak osobina zemljišta. Ova mera se obavlja tako da se po površinu travnjaka nasipa smesa peska, organske materije i hraniva do visine 4 mm. Metodom ulepšavanja popunjavaju se depresije u tlu, povećava se propusnost tla i prozračnost terena, a ujedno se unose i potrebna hraniva.

Na manjim površinama smesa se nasipa ručno i metlom, a posle grabljama se poravna površina. Ta se metoda najčešće koristi kod zemljišta koja imaju PH> 7 (zemljišta alkalne reakcije) i na glinovitim tlima, gdje se nasipa pesak veličine granula 0,06-2 mm. Organska materija koja se koristi za nasipanje (treset, kompost) NE sme sadržavati seme korova, a ako se koristi mora se prethodno dezinficirati.

Vidanović Srđan, dipl.ing.

Izvor: PSSS Pirot

Pročitaj i ...

lipa drvo

Lipa je drvo lepote, zdravlja, dugovečnosti

Ovih dana sve nas opija mirisom lipa koja cveta u našoj okolini. Osušite njen cvet za zimske dane.

Leave a Reply