Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Neven – setva u martu, prihod od maja do jeseni

Neven – setva u martu, prihod od maja do jeseni

Biljka koja je blagonosna je neven a setva je u martu – Neven je zahvalna biljka, gaji se u plodoredu. Sušeni cvet je važan sastojak krema koje se koriste za smirenje upala sluznice i kao antiseptik. U Evropi se gaji kao biljka koja efikasno smanjuje broj nematoda u zemljištu. Berba počinje u maju mesecu. Bere se cvet koji se mora brzo sušiti (suve latice su higroskopne – lako upijaju vlagu) a očekivani prinos je 400 – 500 kilograma suvih latica po hektaru.

Savete kako započeti uzgajanje daje Vam u sledećem tekstu Olivera Gavrilović, PSSS Srbija.

Neven traži puno svetlosti i toplote. U fazi rozete podnosi niske temperature dok se samoniklo razvija na napuštenim zemljištima i pored puteva.

Za gajenje zahteva srednje lako i plodno zemljište sa dovoljno vlage, da bi prinos i krupnoća cvasti bile zadovoljavajuće. Dobro podnosi sušu, ali uz manji prinos i kvalitet sirovine.

Pored vrste Calendula officinalis selekcijom su stvoreni ukrasni varijeteti koji se često nalaze u cvetnim baštama i vrtovima, sa dekorativnim raznobojnim cvetovima.

Neven setva u martu

Neven se gaji jednu godinu (ređe dve) i u plodoredu. Dobri predusevi su đubrene okopavine i jednogodišnje mahunarke. Vraća se na isto mesto nakon dve godine. 

Priprema zemljišta je kao i za druge kulture koje se seju u proleće. U jesen se zemljište ljušti i ore, a u proleće drlja i ravna. Nije preporučljiva upotreba organskih đubriva i prevelike količine azota, jer tada neven manje cveta. Prilikom jesenje obrade zemljišta treba uneti 60 – 80 kg/ha N, 60 – 80 kg/ha P205 i 80- 100 kg/ha K20.

Zasejanu površinu nakon setve treba povaljati. Neven se proizvodi direktnom setvom semena i proizvodnjom rasada. Seje se na stalno mesto rano u proleće početkom marta, kada je srednja dnevna tem­peratura 13 – 16°C, na razmaku između redova 40 – 50 cm, na dubini 2 – 3 cm, uz upotrebu 5 – 6 kg/ha semena.

Blagotvornost ove biljke je zaista značajna, a može se uzimati u obliku čaja, tinktura, pa čak i u obliku lekovite masti. Na opštem nivou neven prvenstveno utiče na zalečenje rana, kod čišćenja krvi i svih drugih zdravstvenih problema vezanih za ove aspekte.

Pročitaj i ...

zumbul

Zumbul prolećni vesnik novog budjenja prirode

Među prvim vesnicima proleće - zumbul. Sadite ga u jesen da Vas obraduje svojim cvetom.