Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Proizvodnja semena cveća za prave znalce

Proizvodnja semena cveća za prave znalce

Semena cveća – Za proizvodnju semena cveća najviše odgovaraju tipovi zemljišta: černozen, suglinasta ili nešto peskovita zemljišta bogata organskim materijama. Veoma važno je da su zemljišta bogata organskim materijama. Takođe je važno da su zemljišta dobro meliorirana, ocedna, tj. da nivo podzemne vode bude dublje ispod površine od 100-150 cm.

Plodnost zemljišta za proizvodnju semena cveća se održava posebnim plodoredom, plodoredi određuju redosled kultura i kompleks agrotehničkih mera za poboljšanje zemljišta.

Semena cveća i proizvodnja

U siromašna podzolasta zemljišta preporučljivo je unošenje organskih i mineralnih đubriva (stajnjak, kompost, treset i sl.), dok kisela ili zakišeljena zemljišta treba izbegavati ili prethodno izvršiti njihovu kalcifikaciju (laka suglinasta zemljišta zahtevaju 2-4, a teška kisela zemljišta 3-7 tona kreča/ha). Većini vrsta cveća za uspešno gajenje odgovara kiselost zemljišta od pH 6,6-7,0.

Većini vrsta cveća NE odgovara đubrenje svežim stajnjakom, pa se đubrenje zemljišta stajnjakom neposredno pre gajenja semenskog useva NE preporučuje. Najbolje je uneti stajnjak pod lupinu gajenu za zelenišno đubrenje zemljišta. Od mineralnih đubriva preporučuje se najčešće 150 kg/ha amonijum sulfata, 400 kg/ha superfosfata i oko 100 kg/ha kalijumovog đubriva (pre setve), a za prihranjivanje 150 kg/ha superfosfata, 100 kg/ha amonijum sulfata i 50 kg/ha kalijumovih đubriva.

Norme i oblici, kao i način i vreme pripreme đubriva zavisi od mnogih činilaca (edafsko-klimatskih uslova, plodnost zemljišta, mesto kulture u plodoredu i slično). Posebna pažnja se mora posvetiti suzbijanju korova, posebno višegodišnjih, vegetativno razmnožavajućih vrsta.

lavanda u srbiji

Dubina obrade treba da varira iz godine u godinu, radi održavanja povoljnog fizičkog stanja zemljišta. U toku jesenje obrade u zemljište se unosi stajnjak i druge organske materije, a pred setvu ili rasađivanje rasada u proleće kultiviranje na 8-10 cm dubine.

Izvor PSSS Leskovac
Dr Mijodrag Đorđević

Gajenje lavande

Lavanda je biljka toplih krajeva koja ima velike potrebe za svetlošću i toplotom. Uspešno se gaji i na nižim terenima od 150-300 m gde proizvodnja pokazuje zadovoljavajuće rezultate.  Zasade lavande treba podizati na južnim nezasenjenim  i od vetra zaštićenim ekspozicijama. Uspeva na svim zemljištima, samo ako u njima ima dovoljno kalcijuma. Najviše joj pogoduju laka propostljiva i krečna zemljišta.

Zemljišta na kojima uspeva vinova loza odgovaraju i lavandi, kao višegodišnja vrsta na istom zemljištu ostaje više godina pa se ne uvodi u plodored. Veoma je osetljiva  na korove, naročito dok je mlada.

PSSS Valjevo
Snežana Stojković-Jevtić

Pročitaj i ...

muskatna žalfija

Muskatna žalfija – osobine, uslovi gajenja, žetva

Etarska ulja od žalfije su izuzetno dragocena u medicini i kozmetici. Kako se gaji žalfija?

Leave a Reply