Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Šimširov plamenac napada šimšir u vašem vrtu

Šimširov plamenac napada šimšir u vašem vrtu

Sve češće Vaš ukras vrta šimšir je napadnut od opasne štetočine – šimširov plamenac. To je i u Evropi najinvazivni štetnik koji često obrsti celu biljku i umesto divne zelene ograde ostane samo šiblje.

Šimširov plamenac (Cydalima perspectalis) – autor Zorica Lazić, dipl.inž

Na okućnicama širom Zlatiborskog okruga primećeno značajno sušenje šimšira gajenog pojedinačno ili obliku žive ograde. Uzročnik ove pojave su štete koje izazivaju larve leptira šimširovog plamenca. Ovu štetočinu PIS Srbije prati i na svetlosnim klopkama na kojima je uočena velika brojnost.

Ova štetočina predstavlja ozbiljnu pretnju za šimšir i proglašena je jednom od najinvazivnijih štetočina u Evropi. Gusenice se u Evropi hrane samo šimširom i u potpunosti pojedu lisnu masu – izazivaju golobrst, usled čega se šimšir osuši i propadne.

Šimširov plamenac kod nas

Šimširov plamenac u Srbiji ima 3 generacije. Svi koji gaje šimšir ili se bave zaštitom ukrasnih biljaka trebalo bi da preduzmu sledeće mere:

  • Orezivanje šimšira ako su već u proleće ili početkom jula primetili gusenice ili jači brst.

Orezivanje je uklanjanje do 10% prirasta iz tekuće vegetacije. Ako je došlo do golobrsta, onda se orezuje do dela grane gde je očuvana kora da bi iz uspavanih pupoljaka mogao ponovo da lista.

  • Ako je živa ograda u pitanju, treba orezivanjem zadržati formu žive ograde;
  • U vreme polaganja jaja preporučuju se preparati na bazi a.m. piriproksifen. Deluje na stadijum jajeta i mlade gusenice.
  • Ukoliko primetite mlade gusenice (prvog do trećeg stupnja), može da se primeni biološki preparat na bazi a.m. Bacillus thuringiensis var. kurstaki.
  • Ako kasno primetite pa su gusenice u starijem uzrastu i ako je brojnost gusenica značajno premašila prag štetnosti, treba primeniti preparat na bazi hlorantraniliprola, bifentrina, alfacipermetrina.
  • U ekstremno jakim infestacijama u rasadniku može da se primeni preparat na bazi a.m. hlorpirifosa.
šimšir sadnja zelena ograda

Ako se ne primene mere zaštite može doći do golobrsta. Veliki je rizik da dođe do nepovratnih šteta i oštećenja kore. U tom slučaju ne bi mogao šimšir da se obnovi.

Prilikom zaštite šimšira treba se truditi da mlaz iz prskalice prodre u ceo žbun. Nakon nedelju dana od prvog prskanja preporučuje se još jedno prskanje navedenim insekticidima. Kada gusenice porastu, teško se suzbijaju, jer pletu svilene zapretke u koje insekticid teško dospeva. Za velike žbunove treba koristiti leđne atomizere kako bi se cela površina šimšira zaštitila.

Pročitaj i ...

lekovito bilje pravilno skladištenje

Lekovito bilje – pravilno skladištenje i zaštita

Posle berbe pravilno skladištenje čuva sve kvalitetne sastojke u lekovitom bilju.