Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Suncokret u vrtu – ukras koji pleni lepotom

Suncokret u vrtu – ukras koji pleni lepotom

Suncokret u vrtu – Predivan vrtni cvet koji daje poseban užitak u vrtu. Ili na balkonu i terasi, ukoliko sadite niže vrste u cvetnjake. Biljka naraste 40 – 60 cm a ponekad i znatno više, zavisno od vrste. One hibridne koje kupujmo u trgovinama su uglavnom one niske, koje su pogodne za vrt i nije im potrebno dodatno podupiranje. Imaju jaku cvetnu stabljiku i srcoliko zeleno lišće. Vrste nižeg rasta su obično i razgranatije i s više cveta od viših vrsta..

suncokret3.jpg

Suncokret je iz porodice Asteraceae, a stigao je u naše krajeve iz Severne Amerike i Evrope. Svake godine sve više i više ljubitelja cveća ga sadi u svoj vrt.

Cvet mu je žute, narandžaste ili crvenkasto smeđe boje s tamnom – crnom bojom u sredini. Može biti jednostavan ili dupli – puni cvet. Cveta od početka jula pa sve do septembra. Cvet se koristi i kao rezana biljka. Vrlo često se koristi prilikom aranžiranja cveća.

A seje se ukoliko imate seme u aprilu. I to tako da posadite svako seme u svoju posudu, i držite na temperaturi većoj od 15C, a manjoj od 20C. Sadite je u vrt sredinom maja i juna, na razmak od 30-ak centimetara. To je ujedno i vreme kada je najbolje za potražiti biljku za kupovinu ukoliko je sami ne sejete.

Mesto koje voli i na kojem treba da bude posađen je vrlo sunčano ili sunčano. I naravno potrebno je često zalivanje vodom jer voli puno vode. Prihranjivanje tokom letnjih dana vršiti jednom nedeljno.

Pročitaj i ...

novosadska jesen sombor festival

Vrt Vas zove, proleće je stiglo u vrtove i bašte

Spremili smo za vas 50 saveta kako da oživite svoj vrt kako bi postao omiljena cvetna oaza.

Leave a Reply