Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Travnjak zimi “spava” – februar je početak za negu

Travnjak zimi “spava” – februar je početak za negu

Travnjak zimi “spava” ali je ipak potrebno tokom februara početi negu travnjaka. Suša tokom letnjih meseci može stvoriti “suva ostrva” u travnjaku bez trave.

U februaru možete vršiti setvu smena na mestima koja su tako oštećena. Ako ste u novembru nađubrili travnjak u februaru primenite NPK 15:15:15 u količini od 3,5 kilograma na 100 kvadratnih metara. Ovo đubrivo dobro podstiče rast korena, bokora i lista tokom dužeg vremenskog perioda. Dosevate 1 kilogram semena na 100 kvadratnih metara.

Travnjak zimi

Kada dosevate oštećena mesta vodite računa o kvalitetu semena koje koristite. Obratite naročito pažnju da li je taj deo travnjaka na osunčanom ili senovitom delu bašte. Delovi koji su u senci treba da dosevate dva puta godišnje.

ugljeni travnjak kako zasnivanje ekološke kuće travne smeše đubrenje travnjaka

Važno je da obavljate i aeraciju travnjaka nekim od alata – vilama ili sličnim alatom. To će stvoriti uslove da se obezbedi akumulacija vode u tim “džepovima” i dotok vazduha koji će omogućiti bolji razvoj korena i bokora trave koju ste posejali.

Pročitajte i: Setva travnjaka

Jesenas ste trebali ostaviti travu visine od najmanje 7 centimetara jer će tako biti zaštićena od mraza. Tokom proleća dovoljno je da kosite travu na 3 -4 centimetara i time ćete travu držati u dobroj kondiciji (niže od toga je nepoželjno jer nanosi štetu travi).

Tokom prvog meseca proleća – marta đubrenje se nastavlja sa KAN 27% (2 – 4 kilograma na 100 kvadratnih metara). To učinite posle košenja uz obilno zalivanje posle đubrenja. Tako ćete podstaći rast zelene mase uz intenzivno zelenu boju.

Tečna prihrana se vrši malo skupljim preparatima – gvožđe u helatnom obliku koji donosi brz oporavak travnjaka i tako željenu intenzivno zelenu boju. Vredi ako želite da uživate u svom travnjaku tokom vrelog leta.

Pročitaj i ...

proizvodnja ruža zaštita

Proizvodnja ruža može doneti “lepu” dobit

Lepota ruže je privukla mnoge, tako i proizvođače. Sa jednog ara zarada više od 56.000 dinara.