Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Tuja za ukras Vašeg dvorišta i letnjikovca

Tuja za ukras Vašeg dvorišta i letnjikovca

Vi koji imate sreću da imate dvorište u ova vremena budite vredni i neka sadnja tuja bude prva prolećna obaveza. Kao i mnoge zimzelene biljke i tuja ima mnoštvo oblika. Za sadnju živica pogodne su Pyramidalis Compacta i Rosenthalii nešto tamnije zelene boje i sporijeg rasta. Obe su vrlo zgusnutog rasta.

Za sadnicu živice se uzimaju sadnice visine najmanje 50 cm, a sade se na razmaku najmanje 50 cm jedna od druge. Da se postigne rast u širinu, mogu se pincirati (prekratiti) vršni izboji. Svetloljubiva je biljka. Brojem  posađenih primeraka na našim okućnicama, vikendicama i u parkovima, rod tuja zauzima značajno mesto u hortikulturi uopšte.

Thuja occidentalis – američka tuja, raste u Kanadi samoniklo. Ona je već sredinom 16. veka – znači relativno rano uvežena u Evropu, gde se vrlo brzo raširila..

Za sadnju živica pogodna je Thuja occidentalis “Pyramidalis Compacta” te Thuja occidentalis “Rosenthalii” nešto tamnije zelene boje i sporijeg rasta. Obe su vrlo zgusnutog rasta. Za živicu je, osim toga dobra sorta “Columna”. Ove sorte dobro podnose prekraćivanje pa se živica može oblikovati na željeni način. Ipak treba biti obazriv sa prekraćivanjem. Tuja se ne sme prekraćivati kao na primer Ligustrum, već se moraju prekraćivati spoljašnji porasti koji štrče i kvare željeni oblik. Ako se previše zaseče drvo, tuja neće terati nove poraste, što kasnije dovodi do ogoljavanja stabla. Reže se leti posle završetka porasta mladara.

Tuja za ukras Vašeg dvorišta i letnjikovca

Uspravna soliterna stabla, po pravilu, uopšte ne treba rezati. Ona stvaraju tako gust sklop, tako da nije potrebna nikakva intervencija makazama. Kao i mnoge zimzelene biljke i Tuja ima mnoštvo oblika. U svetu se puno radi na selekciji zanimljivih oblika.

Zanimljive su i Thuja occidentalis “Globosa”, svetlo-zeleni kuglasti patuljasti oblik . Little Gem je još pljosnatijeg rasta i otporan na zimu. Rheingold je loptastog oblika. Ova sorta je leti zlatnožuta, a zimi nešto tamnije boje. Za male vrtove preporučuje se Thuja occidentalis “Tiny Tim”.

(po modelu teksta polj.info)
Zoran Nedeljković dipl.inž.poljoprivrede

Pročitaj i ...

Žalfija je spas za zdravlje i prilika za više prihode

Žalfija se uzgaja na posnim, malo zahtevnim zemljištima-doprinosi povećanju prihoda na gazdinstvu tokom desetak godina.

Leave a Reply