Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Viole krase vrt u 1.000 raznih boja

Viole krase vrt u 1.000 raznih boja

Viole su ukras vrta – svake jeseni ljubitelje cveća razveseli ponuda neke nove boje ili uzorka cveta viole. Ono što prvo privuče pažnju je veličina cveta – poneki su veliki čak 10 cm. Pored takvih vrsta koje čine većinu vrste (bot. Viola x wittro-kiana) na terasama postaju u modi male maćuhice (bot. Viola cornuta) – mnoštvo sitnih ljupkih cvetića.

Da bi uzgajivači privukli domaćice i one koji vole raznobojnost viole, oni sade hibride koji dugo cvetaju sa mnogo cvetova, od proleća do jeseni i dobro podnose sušu. Sve je više boja, varijacija (pojedinačne mono – boje, šareni cvetovi, prskani … ). Svaka kombinacija obraduje uzgajivače.

Viole su ukras vrta u 1.000 raznih boja

Da bi se bolje videle, sitnocvetne vrste se sade u velikom broju na malom prostoru, gredicama i rado se kombinuju sa zimzelenim drvećem. Veoma je popularno kombinovati boje i veličine cvetova viola u uglu vrta, centralnom krugu na travnjaku. Mašta je ono što Vam može ulepšati dan – nema kraja kombinacijama boja, veličina, brojnosti…

Da bi Vam bile ukras nije potrebno puno – zalivajte ih umereno, đubrite NPK đubrivom kada počne biljka da stvara pupove, dodajte i đubriva sa više fosfora. Da bi bilo još više svetova uklonite precvetale cvetove i time podstičete biljku da uzvrati lepim cvetovima  u leto.

Pročitaj i ...

ugljeni travnjak kako zasnivanje ekološke kuće travne smeše đubrenje travnjaka

ĐUBRENJE travnjaka tokom cele godine

Pred zimu travnjake đubrite teže rastvorljivim đubrivima.

Leave a Reply