Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Zasnivanje travnjaka zahteva dobru pripremu

Zasnivanje travnjaka zahteva dobru pripremu

Zasnivanje travnjaka – Za pravilno zasnivanje travnjaka je vrlo bitna dobra i kvalitetna priprema zemljišta koju treba blagovremeno obaviti. Nakon pripreme sledi setva koju treba obaviti od polovine aprila do polovine oktobra meseca.

Van ovog termina setva se NE preporučuje iz više razloga.

Niske temperature mogu oštetiti tek iznikle biljke a preterana vlaga može da izazove truljenje semena i mladih biljaka. Takođe, setva se NE preporučuje pri visokim temperaturama jer mlade biljke mogu da dožive temperaturni šok. Zato je travu najbolje sejati u proleće ili ranu jesen.

Prosečna količina semena za setvu travnjaka iznosi 25-50 g/m2, a to zavisi od sastava mešavine, mesta i namene travnjaka. Ako se poseje manje semena može se javiti problem sa korovima koji brže rastu i koji mogu da guše mlade biljke, problem nastaje takođe i ako se koristi više semena. Zato je potrebno pre setve izračunati tačnu količinu semena.

Zasnivanje travnjaka zahteva dobru pripremu

Setva trave može biti ručna ili mašinska. Na manjim površinama se mahom obavlja setva omaške, tako što se količina semena podeli na dva jednaka dela, prvi deo se seje uzduž parcele, a drugi popreko. Nešto više semena se posipa na rubovima parcela i na mestima gde se travnjak više gazi. Posle setve zemljište se izgrabulja ili se prekrije tankim slojem humusa, da bi se seme unelo u zemlju. Travnjak se zatim umereno zalije, što treba nastaviti i u narednom periodu.

Da bi seme što pre proklijalo, preporučuje se valjanje travnjaka laganim valjkom.

novosadska jesen sombor festival

Prvo košenje travnjaka treba obaviti obično 2 meseca od setve, kada trava dostigne 5 cm, kosi se na visinu od 2,5 cm. Pri tome treba voditi računa da se ne oštete mlade biljke.

Na izgled travnjaka veliki uticaj ima redovno zalivanje koje treba da bude obilno tako da se dobro nakvasi sloj od 10-15 cm. Prvo košenje se često izvodi ručnom kosom. Košenje u narednom periodu treba izvoditi redovno i pravilno, po toplom i vlažno vremenu  travu treba kositi češće, a u sušnom periodu, ređe.

Jedna od obaveznih mera nege travnjaka je prihrana, obavlja se dva- tri puta u toku sezone i to rano u proleće, u toku leta i u jesen. Pri prvoj prihrani đubrivo treba da sadrži više azota da bi se pospešio rast mlade biljke.

Milanka Miladinović, dipl. ing.

Pročitaj i ...

gladiola

Gladiola cveta tokom celog leta

Gladiola cveta od jula do mrazeva. Voli da se zaliva. Sadi se od marta do aprila.

Leave a Reply