Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Zelena ograda od šimšira je najlepši ukras, ali …

Zelena ograda od šimšira je najlepši ukras, ali …

Lepo uređena zelena ograda od šimšira je ukras svakog dvorišta, ali šimširov plamenac je ovo leto mnogima pokvario uživanje. Kako ga zaustaviti u uništavanju šimšira? Savet Vam daje Zorica Lazić, dipl.inž.

Šimširov plamenac (Cydalima perspectalis) je na okućnicama širom Zlatiborskog okruga primećen, u vidu značajnog sušenja šimšira gajenog pojedinačno ili obliku žive ograde. Uzročnik ove pojave su štete koje izazivaju larve leptira šimširovog plamenca. Ovu štetočinu PIS Srbije prati i na svetlosnim klopkama na kojima je uočena velika brojnost. Ova štetočina predstavlja ozbiljnu pretnju za šimšir i proglašena je jednom od najinvazivnijih štetočina u Evropi.

Gusenice se u Evropi hrane samo šimširom i u potpunosti pojedu lisnu masu – izazivaju golobrst, usled čega se šimšir osuši i propadne. Šimširov plamenac u Srbiji ima 3 generacije.Svi koji gaje šimšir ili se bave zaštitom ukrasnih biljaka trebalo bi da preduzmu sledeće mere:

  • Orezivanje šimšira ako su već u proleće ili početkom jula primetili gusenice ili jači brst. Orezivanje je uklanjanje do 10% prirasta iz tekuće vegetacije.
  • Ako je došlo do golobrsta, onda se orezuje do dela grane gde je očuvana kora da bi iz uspavanih pupoljaka mogao ponovo da lista.

Zelena ograda – šimširov plamenac

Ako je živa ograda u pitanju, treba orezivanjem zadržati formu žive ograde.

  • U vreme polaganja jaja preporučuju se preparati na bazi a.m. piriproksifen. Deluje na stadijum jajeta i mlade gusenice. Ukoliko primetite mlade gusenice (prvog do trećeg stupnja), može da se primeni biološki preparat na bazi a.m. Bacillus thuringiensis var. kurstaki.
  • Ako kasno primetite pa su gusenice u starijem uzrastu i ako je brojnost gusenica značajno premašila prag štetnosti, treba primeniti preparat na bazi hlorantraniliprola, bifentrina, alfacipermetrina.

U ekstremno jakim infestacijama u rasadniku može da se primeni preparat na bazi a.m. hlorpirifosa. Ako se ne primene mere zaštite može doći do golobrsta. Veliki je rizik da dođe do nepovratnih šteta i oštećenja kore. U tom slučaju ne bi mogao šimšir da se obnovi. Prilikom zaštite šimšira treba se truditi da mlaz iz prskalice prodre u ceo žbun. Nakon nedelju dana od prvog prskanja preporučuje se još jedno prskanje navedenim insekticidima. Kada gusenice porastu, teško se suzbijaju, jer pletu svilene zapretke u koje insekticid teško dospeva. Za velike žbunove treba koristiti leđne atomizere kako bi se cela površina šimšira zaštitila.

Pročitaj i ...

lavanda srbija lavanda u

Lavanda u Srbiji – uslovi gajenja, tip zemljišta

Uspeva na krečnjačkim zemljištima, podnosi minus 30 C - lavanda je u Srbiji našla svoj dom