Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Batat za zdravlje, više minerala i vitamina

Batat za zdravlje, više minerala i vitamina

batat
Batat za zdravlje

Batat za zdravlje (slatki krompir, dugi krompir, američki krompir) je povrtarska vrsta koja se dugo uzgaja u Americi, Aziji i Africi, a od skoro i u Evropi. U poslednje vreme sve češće se može naći i u super-marketima u našoj zemlji, jer je zbog svojih hranljivih svojstava sve veće interesovanje za njeno korišćenje u ishrani.

Batat je višegodišnja povrtarska kultura, ali se gaji kao jednogodišnja biljka i to u uslovima sa 5 do 6 meseci bezmraznog perioda. U ishrani se koristi sekundarno zadebljanje korena, koje može biti bele, žute, narandžaste ili crvene boje. Batat je bogata ugljenim hidratima, naročito skrobom i ima značajnu energetsku vrednost, a ima i više vitamina i minerala od krompira.

Batat za zdravlje, više minerala i vitamina

 Tehnologija proizvodnje:

 Batat ne podnosi monokulturu, na istu parcelu sadi se nakon 4 godine.

Osnovna obrada obavlja se u jesen na dubinu 25 cm uz zaoravanje 20 t/ha stajnjaka. Predsetvena priprema obavlja se u proleće na dubinu 8 do 10 cm.

U odnosu na ostale povrtarske kulture slatki krompir traži manje hraniva. Đubrenje zavisi od pretkulture i od hemijske analize zemljišta. Za postizanje odgovarajućih prinosa batata traži 50 kg/ha N, 100 kg/ha P2O5 i 150 kg/ha K2O.

Razmnožava se krtolama, reznicama stabla ili putem rasada. Najčešće se sade krtole, srednje veličine sa 3 do 4 okca, na razmak 60 x 40 cm. Po jednom hektaru potrebno je oko 500 kg krtola. Ako se batat sadi iz rasada, potrebno je da rasad bude u fazi 5 do 6 listova i tada se setva obavlja kada se površinski sloj zemljišta zagreje na 10° C.

Batat nema izražene zahteve prema merama nege. Nakon presađivanja poželjno je u narednih desetak dana obavljati navodnjavanje. Tokom vegetacije, obzirom da batat NE podnosi višak vode u zoni korenovog sistema, navodnjavanje obavljati oprezno i to samo u uslovima izrazite suše. Tokom vegetacije potrebno je obaviti nekoliko međurednih kultiviranja radi razbijanja pokorice i suzbijanja korova. Preporučuje se ručno suzbijanje korova u vegetaciji, jer je batat osetljiv na upotrebu zemljišnih herbicida.

Vađenje krtola, u zavisnosti od sorte i klimatskih uslova, obavlja se od avgusta do oktobra, pre mrazeva. Jedan od znakova tehnološke zrelosti je, slično kao kod krompira, kada cima požuti. Nakon vađenja krtole se ostavljaju na suncu radi sušenja.

 Prinos krtola kreće se od 20 do 40 t/ha.

dipl. ing. Svetlana Jerinić

Preporuka je da se batat ne sadi na golo tlo, već svakako na malč od crne PE- folije, jer malč, osim što omogućuje stalnu toplinu i vlažnost u području korena sprečava rast korova, koji bi mogli pridoneti slabijem razvoju korena batata

Batat je visokoenegetska kultura (puno skroba, malo šećera), iznimno zanimljiva ukusa i bogata mineralima i vitaminima. Za jelo se koriste sekundarna zadebljanja korena (koja se često pogrešno nazivaju gomoljima), ali i mlado lišće, koje se može upotrebiti kao varivo ili salata. Pre upotrebe za jelo koren i lišće potrebno je termički obraditi.

Zbog mnoštva minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje telo važnim antioksidansima. Najveća mu je vrednost velika količina beta-karotena (200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule). Samo 140 g batata posve osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan, jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. Antioksidansi su važni i za dobro funkcioniranje mozga (Alzheimerova bolest i sl.).

Batat je bez masti i holesterola, što je vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa, koji osigurava sporiju absorpciju glukoze, pa nema štetna stresa za organizam.

Batat je velik izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog creva i sličnih bolesti. Preporuka je da se batat za jelo (bez obzira na pripremu) troši 2 – 3 puta nedeljno, i to do 200 g. Odlična je i vrlo prihvatljiva hrana za decu i sportiste jer daje energiju, a ne pridonosi debljanju. Za jelo se batat može upotrebiti i spremati kao krompir; kuvan, pečen, pržen, pire.

PSSS Srbija

Pročitaj i ...

Luk pegavost lista i plamenjača

Luk pegavost lista i plamenjača su reultat vremenskih (ne)prilika širom Srbije. Padavine koje zatim smenjuje sunčani period sa visokom

Leave a Reply