Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Dezinfekcija plastenika pre setve i sađenja biljaka

Dezinfekcija plastenika pre setve i sađenja biljaka

Dezinfekcija plastenika je uslov za dobre rezultate u berbi. osim plastenika potrebna je i dezinfekcija zemljišta u kojem ćete gajiti biljke. Plavi kamen, sumporne trake, vodena para …

ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJA PLASTENIKA – Savetodavac za zaštitu bilja Dipl.inž. Ružica Đukić

 Kako bi se obezbedio dobar rod ili proizvodnja kvalitetnog rasada u plasteniku, potrebno je da se redovno održava higijena plastenika, a nakon svakog ciklusa proizvodnje, plastenik je potrebno očistiti i dezinfikovati.

Obično se dezinfekcija obavlja tokom jeseni ili u rano proleće.

 U plastenicima i drugim zatvorenim uslovima stvaramo optimalne uslove za razvoj biljaka, ali istovremeno visoka temperatura i vlažnost omogućavaju razvoj prouzrokovača oboljenja i nesmetan razvoj štetočina, koji mogu u potpunosti da unište naš rad. Zbog toga je potrebno posvetiti veliku pažnju plasteniku, opremi u plasteniku, zemljištu i oruđu koje koristima za rad u plasteniku.

 Nakon svakog proizvodnog ciklusa važno je ukloniti biljne ostatke iz plastenika i plastenik dobro očistiti. Uklonjene biljne ostatke možemo kompostirati i na taj način dobiti đubrivo za sledeće sezone, ukoliko biljke nisu bile izložene jakoj zarazi ili napadu štetočina. Uklanjaju se stabljike i lišće, konopci za vezanje, creva za zalivanje u zavisnosti od tipa sistema.Okviri i folije se čiste, a način čišćenja zavisi od kojeg materijala su izrađeni. Pranje se može obaviti toplom vodom ili vodom sa sodom bikarbonom.

plastenici folije gazdinstvu

Pranje plastenika obaviti sa mekim spužvama, jutom ili četkama.

 Vrlo je važna i dezinfekcija zemljišta u plasteniku. Kod proizvodnje povrća u plastenicima potrebno je poštovati plodored, kako ne bi došlo do nagomilavanja štetočina i prouzrokovača oboljenja. Zbog toga se može iskoristiti pažljivo planiranje rotacije useva u nekoliko plastenika, što zavisi od broja plastenika.

 U malim plastenicima moguće je krajem zime, kada se sneg počne topiti, uneti sneg u plastenik. On će sniziti temperaturu zemljišta u plasteniku, snabdeti ga sa dovoljno vlage i negativno delovati na većinu prouzrokovača oboljenja i štetočina. Sneg koji se unosi u plastenik bi trebalo da bude čist.

 Zemljište se može dezinfikovati zalivanjem vrelom vodom, pomoću sunčeve svetlosti ili dejstvom pare. Kod sterilizacije parom zemljište se zagreva tokom pola sata na temperaturu od 70ºC. Polietilenskim folijama se prekriva, one upijaju sunčevu svetlost i zagrevaju zemljište.

 Unutrašnjost plastenika se može dezinfikovati sumporom ili plavim kamenom (bakar sulfatom). Kod dezinfekcije sumporom za dezinfekciju 1m³ potrebno je utrošiti 10g do 20g sumpora, maksimalno 30g. Sagorevanjem sumpora nastaje sumpordioksid. Ovaj postupak se sprovodi pri temperaturi vazduha iznad 12ºC.

Dezinfekcija sumporom se obavlja tokom 24 h, to je minimalan period dezinfekcije, i u tom periodu se ne ulazi u plastenik. Proizvođači plastenik ostavljaju četiri do pet dana zatvoren i tek nakon toga otvaraju plastenik da se prozrači.

 Kada se sumporne trake zapale, potrebno je brzo napustiti plastenik i dobro ga zatvoriti. Na plasteniku je potrebno zatvoriti sve otvore. Kod rukovanja sumpordioksidom potrebno je da se zaštitite, a dezinfekcija se vrši tokom jeseni ili zime, da ne bi došlo do neželjenih efekata na gajenim biljkama kod dezinfekcije tokom proleća.Plavi kamen koristimo kod dezinfekcije drvene konstrukcije. Ne koristiti je za dezinfekciju armature od metala, pošto je nagriza. U 100 litara vode rastvori se 5 kg plavog kamena. Dezinfekcija se može vršiti i kalijum permanganatom.

Pročitaj i ...

krompirova zlatica moljac krompira

Krompirova zlatica – zaštita u pravo vreme rešava sve

Najveća štetočina krompira je krompirova zlatica koja može da uništi biljku i tako ostavi uzgajivača bez berbe.